Den tyrkisk-syriske grænse: ”Jihadisterne kan bestikke en grænsevagt for 100 dollars. Eller de kan barbere deres skæg, udgive sig for at være nødhjælpsfolk eller journalist,” siger Hadi Kurt.

Af Deniz Serinci

Foto af Hadi Kurt

Flere danske politikere kritiserer nu den tyrkiske regering efter at det er kommet frem, at tre af de mænd, som den 7. april i år blev anholdt for at lade sig hverve af Islamisk Stat (IS), kom ind i gruppens område via Tyrkiet.

Men står det til Hadi Kurt, journalist i den tyrkisk-syriske grænseby Akçakale, vil man aldrig helt kunne forhindre jihadister i at krydse grænsen.

”Jihadisterne kan bestikke en grænsevagt for 100 dollars,” siger Kurt.

Europæere, der vil ind til Syrien, kan også bare forsøge at skjule deres overbevisning.

”De kan også barbere deres skæg, udgive sig for at være nødhjælpsfolk eller journalist,” som Kurt siger og tilføjer en tredje mulighed.

mehmet canbek

Mehmet Canbek

”Eller også aftaler de, at nogen skal lave ballade i et hus tæt på grænsen kl. 3 om natten. Så løber grænsevagten ind i huset, mens jihadisterne løber ind i Syrien.”

Ifølge Mehmet Canbek, chefredaktør på avisen Yeni Urfa, har Tyrkiets politik overfor jihadisterne ændret sig. Skiftet kom efter, at IS er begyndt at angribe Tyrkiet med en række dødelige bomber.

”Nu er det blevet sværere at krydse ind til IS fra Tyrkiet,” siger han og understreger, at fænomenet ikke er helt historie endnu.

”Men jihadister kan stadig godt komme ind i Syrien herfra.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer