“At holde folkeafstemningen under de nuværende vanskelige omstændigheder, der er præget af mange kriser og en usikker fremtid” er “et farligt skridt.”

Folkeafstemningen i irakisk Kurdistan på mandag udgør “et farligt skridt”, mener det andet største parti Gorran og Kurdistans Islamiske Gruppe (Komal) i en fælles erklæring.

Begge partier understreger, at de som sådan ikke er imod uafhængighed, men at timingen er forkert.

“Retten til selvbestemmelse og etableringen af en uafhængig stat for Kurdistan er en naturlig ret for Kurdistans nation” og en folkeafstemning “er et af måderne at opnå dette nationale mål på”, hedder det i erklæringen.

“Men at holde folkeafstemningen under de nuværende vanskelige omstændigheder, der er præget af mange kriser og en usikker fremtid tjener ikke denne strategi. Det er snarere et farligt skridt.”

Ifølge de to kurdiske partier er der flere grunde til, at folkeafstemningen ikke bør afholdes på dette tidspunkt. Udover at blive holdt i de kurdisk-styrede områder, skal afstemningen også finde sted i den omstridte by Kirkuk. Det risikerer at “forårsage krig og spænding” og kan føre til at miste kontrollen over disse områder “, som vi har ofret tusinder af liv for,” frygter Gorran og Komal.

Derudover henviser de to partier til, at det internationale samfund også har opfordret kurderne til at vente med afstemningen. USA, FN og europæiske lande ser helst, at kurderne udsætter folkeafstemningen og fokuserer på dialog med Bagdad.

Den 25. september 2016 skal beboerne i de kurdiske selvstyreområder samt 15 etnisk blandede områder, der er blevet erobret af de kurdiske Peshmerga-styrker, så til folkeafstemning, hvor de kan stemme “Ja” eller “Nej” til spørgsmålet: “Ønsker du, at Kurdistan-regionen (KRI) og Kurdistani-områderne udenfor regionen bliver en selvstændig stat?”

[polldaddy poll=9835309]
Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer