Den kurdiske Gorran-bevægelse holdt i går en temadag i Rødovre. Blandt de deltagende var medlemmer af forskellige danske, irakiske og kurdiske partier samt foreninger.
På temadagen startede Kamil Hamawand, ansvarlig for udenrigsanliggende for Gorran Danmark, med at byde de tilstedeværende velkommen og holdt derefter et oplæg på dansk om historien og den politiske situation i Irak 10 år efter fjernelsen af Saddam Hussein fra magten. Han kom ind på Sevrés-traktaten fra 1920, hvor stormagterne lovede kurderne selvstyre, men afstod fra deres løfte tre år senere med Lausanne-traktaten. Ligeledes kom Hamawand ind på monarkiets historie i Irak, som sluttede i 1958, hvorefter det blev en republik og ti år senere et Baath-diktatur. Vi skulle helt til 2005, før frie valg blev afholdt i Irak.
Efter Hamawand’s oplæg var der frokost med lækkert, kurdisk mad.
Efter maden tog Aras Wahab, sekretær fra Gorran-bevægelsens danske bestyrelse, over og fortalte om dels sin egen historie, dels historien bag Kurdistan og kurdisk nationalisme samt Gorrans rolle som oppositionsparti.
Gorran betyder ”forandring” på kurdisk og er en reformvenlig irakisk-kurdisk bevægelse under ledelse af Nawshirwan Mustafa, der blev grundlagt i 2009. Ved valget samme år fik Gorran 22% af stemmerne i Kurdistan.
Bevægelsen står i opposition til de to regeringspartier Kurdistans Demokratiske Parti og Kurdistans Patriotiske Union og er især opstået i protest mod korruption, forklarede Wahab. Han oplyste, at de som bevægelse blandt andet krævede en transparent økonomi i Kurdistan.
De tilstedeværende stillede spørgsmål og der kom en livlig debat ud af det. Efter at temadagen sluttede, bød arrangørerne på kaffe, kage og let snacks. Se billeder: