Af Dîlan Genc

En domstol i Ankara forbød adgangen til den største videoside, Youtube i 2008. Nu har de tyrkiske myndigheder også lukket for adgangen til flere af Googles sider. Googles mailkonti kan bla. heller ikke mere benyttes.

Tyrkiet, der ligesom Kina censurerede søgeresultater i Google hvorefter Google trak sig ud af landet, er også gået i krig med den mægtigste, demokratiske kraft -internettet.

»Tyrkiet har følelser. De skal værnes.«

Dette er begrundelsen fra Tayfun Acarer fra den tyrkiske informationsstyrelse for lukningen af Youtube, og hjemmesider som denne.

»Hjemmesiden er i krig med den tyrkiske republik, men Tyrkiet vil ikke anerkende det«, forsvarer ministeren. Google der også ejer Youtube, har mange filmklip og optagelser der ifølge tyrkerne er en fornærmelse mod det moderne Tyrkiets landsfader Kemal Atatürk. Krænkelse af Tyrkiets grundlægger Kemal Atatürk er forbudt i Tyrkiet.

Ifølge den tyrkiske menneskerettighedsorganisation Insan Haklari Dernegi (IHD) er det en klar tilbagegang for ytringsfriheden efter flere år, hvor det ellers er gået frem.

I sidste måned demonstrede tusinder af demonstranter i protest. Andre protester ses på bla Twitter og Facebook.

Tyrkiet er et af de lande, der censurerer internettet mest. Ifølge BBC er der spærret for adgang til over 4.000 hjemmesider. Dette sker bla. for at forsvare det, der anses for »forbrydelser mod Atatürk«.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer