Kurderne forbløffer os stadig!

Det er Newroz, og vi springer ind i et nyt år. Det betyder at vi fejrer dagene efter med fest og traditioner. Newroz begivenheden er den mest højtidelige begivenhed som der fejres hos kurderne, perserne og afghanerne. 

Op til Newroz er vi i det kolde Danmark blevet mødt af voldsomme snestorme og vinde, i en marts måned som vi ikke regner med at være en vintermåned. Men jeg har altid kunnet konkludere efter Newroz, at kurderne må have haft meteorologien i orden. Når den 21. marts har passeret vores måned, er jeg sikker på at dagene efter vil blive solrige og varme, hvor foråret atter vil komme. Det har vist sig sådan at være de sidste forrige år. 

I dette år har kurderne stadig forbløffet os med deres kultur og traditioner, og kurdernes stædighed for kamp og rettigheder har vist sig at give positive resultater i Nordkurdistan. Efter lang tids kamp, foregår der nu en fredsproces mellem Tyrkiet og kurderne. Flere positive, men små forandringer, har hjulpet kurderne på vej til en stærkere selvstændiggørelse og frihed til at leve. 

I Vestkurdistan har de siden i sommers overtaget administrationen med flere vigtige byer. I Sydkurdistan peger mere og mere på øget international anerkendelse af de vidtstrakte selvstyre, kurderne har haft i en årrække. I Østkurdistan gør de iranske myndigheder deres bedste for at udenlandske journalister ikke kan komme ind og se, hvad der sker, så det er sparsomt med viden derfra.

Vi håber i det nye år at der vil komme flere rettigheder for kurderne og deres kultur. Vi ønsker alle en rigtig god Newroz!

På vegne af Jiyan.dk

MEDYA ÖZVAN

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer