“Politiske partier…bliver nødt til at stoppe deres dobbeltmoralske politik, der på den ene side minder 14. april, og på den anden side tilbyder økonomisk støtte til mistænkte gerningsmænd.”

Foto: Jens Galschiøt 

Næsten 30 år efter den tidligere irakiske diktator Saddam Husseins folkemord mod kurderne, Anfal, går gerningsmænd stadig frit rundt, mener menneskerettighedsaktivister.

I dag den 14. april markeres Anfal-dagen i Iraks Kurdistan-region.

Omkring en halv million kurdere lod sig dengang imod betaling eller blev tvunget til at lade sig indrullere i den Saddam-tro hær, ”Jash” som de kurdiske oprørere på hånlig vis navngav den. Det betyder ”muldyr”. De deltog i nogles tilfælde i folkemordet i 80’erne.

Nogle af de medskyldige siges i dag at befinde sig i de historisk to største partier, Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) og Kurdistans Patriotiske Union (PUK).

En række aktivister demonstrerede derfor igår i den kurdiske hovedstad Hewlêr foran Ministeriet for Martyrer og Anfal Anliggender og krævede, at de mistænkte bliver retsforfulgt.

“Politiske partier er nødt til at bevise deres uskyld,” hedder det i en erklæring fra aktivisterne. “De bliver nødt til at stoppe deres dobbeltmoralske politik, der på den ene side minder 14. april, og på den anden side tilbyder økonomisk støtte til mistænkte gerningsmænd.”

I marts 1987 startede den irakiske diktator Saddam Husseins fætter, Kemiske Ali, alias Ali Hassan Majid, Anfal-kampagnen med kemiske angreb på Balîsan dalen i april 1987. Mecîd dekreterede:

”Indenfor deres jurisdiktion må de væbnede styrker dræbe ethvert tilstedeværende menneske eller dyr i disse områder.” (Art 5, Dekret 3. juli 1987)

Kurdiske områder blev giftgasset, mest markant i Halabja, 16. marts 1988, efter at byen først var blevet overrendt af iranske styrker.

Ved dette angreb døde ca. 5000 mennesker.

Som resultat af Baath-styrets krig med kurderne i Irak blev omkring 250.000 kurdere dræbt, heraf 180.000 ”forsvundet” under Anfal. Over 4000 landsbyer ud af 5000 landsbyer blev ødelagt og to-tredje dele af irakisk Kurdistan blev affolket for kurdere.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer