En ny dansk fredsgruppe lanceres under Jiyan.dks debat “Kurderne  – 4 stater, hvilken fremtid?” 12. maj. Formål er at støtte fredsprocessen mellem Tyrkiet og PKK.

Mehmet Ümit Necef, lektor på Mellemøststudier på Syddansk Universitet, vil starte en fredsgruppe i Danmark, som skal støtte op om fredsprocessen i Tyrkiet mellem regeringen og den kurdiske, væbnede gruppe PKK (Kurdistans Arbejderparti).

”Selvom vi bor tusinder af kilometer væk fra Tyrkiet, er der folk her i landet, der er dybt interesseret i tyrkisk politik,” siger Necef og tilføjer:

”Enhver støtte til denne fredsproces er værdifuld, for hvad kan vi ellers gøre?” spørger lektoren.

Gruppen vil yde moralsk støtte og prøve at påvirke den tyrkiske, kurdiske og danske offentlighed, så danske politikere og medier får flere oplysninger om hvad der foregår.

Mehmet Ümit Necef understreger, at alle grupperinger, der støtter freden er velkomne til at blive en del af initiativet.

Öcalan: Smid våbnene og lad politikere tale

PKKs leder Abdullah Öcalan opfordrede under kurdernes nytår ”Newroz” i sidste måned til våbenhvile og bad militante grupper forlade Tyrkiet for at bane vej for fred.

”Dørene åbner sig for en demokratisk proces. Vi er på et stadie, hvor våbnene bør være tavse og politikken må tale,” sagde Öcalan.

Öcalans udtalelse kommer efter længere tids forhandlinger mellem PKK og Tyrkiet, der til gengæld for våbenhvile og en tilbagetrækning af PKK-militante sikrer Tyrkiets ca. 20 millioner kurdere mere selvbestemmelse og accept af det kurdiske sprog i uddannelse og retssystemet.

Dagen efter Öcalans udtalelse, erklærede PKKs fungerende leder Murat Karayilan så våbenhvile.

Under et tv-program besvarede Tyrkiets premierminister Tayyip Erdogan så nogle af anklagerne fra nationalisterne om at Tyrkiet bliver mere decentraliseret, hvilket kan åbne op for regionalt selvstyre til kurderne.

”Lad os se på vores egen historie. Når vi ser på Osmannerriget, fandtes der en Lazistan Region, der fandtes en Kurdistan Region. Et stærkt Tyrkiet bør aldrig frygte et regionalistisk system,” sagde Erdogan.

Ümit Necef deltager som panelist til Jiyan.dks debat ”Kurderne – 4 stater, hvilken fremtid” 12. maj, kl. 14-16 på Valby Kulturhus. Her kan du høre nærmere om fredsgruppen. 

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer