Fransk efterretningstjeneste: “Talrige elementer giver os mulighed for at mistænke MIT for udførelsen af mordene.”

Foto: Erling Skov Madsen

Franske efterforskere knytter den tyrkiske efterretningstjeneste MIT til drabene på de tre PKK-aktivister i Paris i januar 2013. Det skriver den franske avis Le Monde.

“Talrige elementer giver os mulighed for at mistænke MIT for udførelsen af mordene,” citerede Le Monde i går efterforskerne for at sige.

I den officielle franske undersøgelse har myndighederne ville retsforfølge Ömer Güney for mordene i det kurdiske kulturcenter i Paris i 2013.

Güney benægter, at han er involveret og hævder at være en tilhænger af det kurdiske arbejderparti, PKK. Men hans bekendte siger, at han er en højreorienteret tyrkisk nationalist. Undersøgelser tyder nu på, at Güney har haft hyppig kontakt med MIT, skriver Le Monde.

Ifølge undersøgelser, har Güney foretaget adskillige rejser til Tyrkiet i de seks måneder før mordene og bedt den tyrkiske ambassade i Paris om at blive advaret, hvis han nogensinde skulle blive arresteret.

Erdogan: Internt PKK-opgør

Sidste år skrev tyske Der Spiegel, at adskillige dokumenter og lydoptagelser, analyseret af tysk efterretningstjeneste, viste at MIT er indblandet. Der Spiegel skriver, at ét dokument dukkede op i januar på internettet, hvor en af de tre aktivister blev identificeret og dette satte gang i advarselslampen hos de tyske myndigheder.

I et af dokumenterne indgår navnene på MIT-embedsmænd med ansvar for håndtering af PKK- spørgsmål.

Fransk politi mener, at det vigtigste mål for henrettelse var Sakine Cansiz, en af PKKs grundlæggere. De to andre kvinder, Fidan Dogan og Leyla Soylemez, var bare på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Tre PKK-aktivister blev skudt og dræbt i januar 2013. Kvinderne blev fundet i de tidlige timer med skudsår i hovedet udenfor det Kurdiske Informationsbureau i Paris. Ofrene var Fidan Dogan, 28 år, Leyla Soylemez, 25 år og Sakine Cansiz, 55 år.

Vidner siger, Leyla Söylemez blev fundet død på indgangen til det kurdiske informationskontor, skudt i panden og mave, mens Cansız og Doğan blev dræbt ved at være blevet skudt i halsen.

I det ene år, der er gået siden drabene på de tre kvinder, har det officielt set endnu været uvist, hvem der stod bag.

Drabene kom dagen efter, at det forlød, at PKK og den tyrkiske stat ville slutte fred.

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan har altid benægtet tyrkisk indblanding i mordene og ment, at det var et internt PKK-opgør.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer