Den franske Nationalforsamling vedtog i går med massivt flertal en ny lov, som kriminaliserer benægtelse af folkemord generelt, heriblandt at benægte Det Osmanniske Riges massedrab på armeniere i 1915-1917 var et folkemord. I Tyrkiet er benægtelsen officiel politik.
Foto: TATEVIK REVAZIAN
En krise er brudt ud mellem Tyrkiet og Frankrig efter et lovforslag, fremsat af et menigt medlem af Nicolas Sarkozys borgerlige regering og støttet af samtlige franske partier. Ifølge den nye lov bliver det forbudt at benægte folkemordet på armenierne under Første Verdenskrig.
Straframmen går op til et års fængsel og/ eller bøde på op til 45.000 euro, svarende til ca. 335.000 kroner.
Ikke overraskende, har Tyrkiet reageret prompte ved at protestere massivt. Ankara vil indstille landets militære samarbejde med dets franske Nato-partner og Tyrkiet har hjemkaldt dets ambassadør i Frankrig. ”Forslaget er racistisk, diskriminerende og fremmedfjendtligt. Det åbner sår i vores forhold til Paris, som det vil blive vanskeligt at hele,” raser den tyrkiske premierminister Recep Tayyib Erdogan.
Frankrig anerkendte allerede i 2001 massedrabene på armenierne under Første Verdenskrig som et folkemord til stor vrede fra Tyrkiet. At det nu tilmed bliver kriminaliseret at benægte folkemordet, gør kun ondt værre på tyrkerne.
Op mod én million armeniere døde ifølge internationale forskere i 1915, da det osmanniske rige deporterede den kristne minoritet, armenierne væk fra den tyrkisk-russiske grænse, da de blev mistænkt for at samarbejde med Rusland, som var i krig med tyrkerne. Men mange armeniere døde af tørst, sult og udmattelse under de månedlange vandringer i den syriske ørken, som de blev sendt ud på, hvor uddelingen af mad og drikke blev med vilje holdt på et minimum. Samtidig blev armenske ledere systematisk forfulgt og henrettet. Et kurdisk regiment, Hamidiye, forfulgte og plyndrede de deporterede armeniere.
Tyrkiet har truet med sanktioner overfor Frankrig. Frankrig er i øvrigt Tyrkiets femtestørste eksportmarked og sjettestørste kilde til tyrkisk import.