“Ved danske musikarrangementer handler det meget om at drikke. Ved de kurdiske, er man mere kulturel og danser så meget kædedans, blandt andet fordi man savner sin hjemegn.” – læs interview med DJ Aso.

Vi har set ham til et hav af kurdiske fester som DJ. Men hvem er han – DJ Aso? 

Aso Jalal Ali blev født i Halabja i Kurdistan. Halabja blev med et verdensberømt, da snesevis af irakiske flyvemaskiner læssede en giftig regn af bomber af i byen i marts 1988.

Mange mennesker blev dræbt. De faldt om i deres biler hen over rattet. Andre var faldet om på vej ud af døren, og lå hen over dørtærsklen, ligesom faderen Omar Ghawer med sit spædbarn i favnen. Ghawer’s skæbne gik senere hele jorden rundt i form af et billede og dokumenterede Saddam Husseins menneskerettighedskrænkelser for en chokeret verdensopinion.

Aso er i familie med Ghawer, men under giftgasangrebet var han i Ungarn. Af politiske grunde flygtede hans familie og endte i 1988 i Danmark.

Her begyndte Aso at arbejde med musik i 1992 som DJ på en ungdomsklub i Køge. Han stod for musikken på en række diskoteker rundt omkring i Danmark. Det stoppede han med i 1997 efter at være blevet træt af de sene arbejdstider.

En sommerdag i 2001 fik han et tilbud om at spille ved et kurdisk bryllup.

”Jeg var ikke så meget for det, fordi jeg ikke havde prøvet at spille kurdisk musik før, men jeg tog chancen,” husker Aso.

Derefter kom der stor efterspørgsel på ham og han startede sin egen hjemmeside http://www.djaso.com/ i 2006.

Aso hælder især til musik fra Østkurdistan/Iran og Hewramî-regionen på den iransk-irakiske grænse og det er bl.a. denne musik, han spiller, når han er ude at spille hver weekend i Danmark – og i udlandet. Udover de fleste europæiske hovedstæder, er han også blevet inviteret til at spille i Israel og USA.

Hvad er dit bud på, at den unge generation stadig kan danse til gamle folkesange?

”Den nuværende generation tager de ældre sange, som fx dem der tilhører Hesen Zîrek eller Osman Hewramî, og gør dem moderne. At de stadig kan danse til dem, viser at de stadig har det kurdiske i sig.”

Aso kender både til det at arbejde som DJ ved danske arrangementer og kurdiske arrangementer i Danmark. Og der er en kæmpe forskel, mener han.

”Ved de danske arrangementer handler det meget om at drikke. Ved de kurdiske, er man mere kulturel og danser så meget kædedans, blandt andet fordi man savner sin hjemegn.”

DJ’en er gift og har to børn, nemlig sønnen Aland & datteren Silona og derudover arbejder han i lufthavnen for Scandinavian Airlines.

Er det ikke svært at få tid til familien, når du har så meget at lave?

”Det er hårdt, men jeg tager også børnene med, når jeg for eksempelvis optræder i udlandet. Vi går rundt og hygger og shopper.”

Interesserede kan læse mere om DJ Aso på http://www.djaso.com

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer