Selvom mange er ude og rejse og trods sammenfald med andre kurdiske arrangementer samme dag i Østjylland, lykkedes det at samle over 500 mennesker til Kurdisk Festival i Aarhus.
Side om side, hånd i hånd og skulder om skulder. Fodtrinnene og armbevægelserne går videre i kæden en efter en. I slutningen af kæden tilslutter flere og flere sig dansen. Ældre, unge, mænd og kvinder.
Mænd i deres traditionelle tøj med sorte bukser på, der poser løst om knæene og kvinderne i deres farverige kjoler; Rødt sjal med sølv perler på kanten, knækort underkjole og pludderbukser under.
Selvom mange er ude og rejse og trods sammenfald med andre kurdiske arrangementer samme dag i Østjylland, lykkedes det Dansk-kurdiske Unge Forening i samarbejde med kunstneren Haytham Burj at samle over 500 mennesker til Kurdisk Festival i Aarhus.
Det var det største kurdiske udendørs arrangement i Aarhus i 30 år og fandt sted Bispetorvet i byens centrum.
Festivalen omfattede mange aktiviteter og bød på en scene, hvor musikere optrådte, heriblandt Mizgîn og hendes mand Anders Honoré. Derudover var der flere andre kunstnere, musik- og dansegrupper.
Det meste af musikken var på kurmancî-dialekten, men der var også musik på soranî.
Udover musik var der også udstillinger af malerier med kurdiske motiver. Endvidere var der bøger på kurdisk og arabisk om det kurdiske spørgsmål.
Der blev også tegnet på børnenes ansigter og lavet specielle bånd til deres hænder.
Arrangørerne og deltagerne var for langt de flestes tilfælde kurdere fra Syrien. Folk kom, udover Aarhus, fra Randers, Aalborg, Silkeborg, Horsens, Kolding, Vejle, Vejen, Odense og enkelte fra København.
Aktiv kurdisk miljø
Kurderne i Aarhus kommer fra alle fire dele af Kurdistan. De første kurdere kom til smilets by i slutningen af 1960’erne som gæstearbejdere fra Tyrkiet, heriblandt alevi-kurdere fra Çorum og Dêrsim-regionen (Tunceli og Elâzığ). Sunnimuslimske kurdere fra Mêrdîn kom også til den jyske hovedstad.
Derudover flygtede kurdere fra forfølgelse i irakisk Kurdistan i 1980’erne. De kom fra Silêmanî, Helebce, Zaxo, Şingal, Hewlêr, Duhok.
Derudover kom mange fra iransk Kurdistan i 1980’erne og fremefter, nemlig fra Serpêlî Zehaw, Serdeşt, Urmiye.
I 2009 og igen efter 2015 begyndte mange syriske kurdere at strømme til Aarhus, især fra Efrîn, men der er også nogle fra Kobanî, Qamişlo og Dêrik.
Endvidere er der hundredvis af kurdere fra Kuwait. Kuwait-kurderne stammer fra Sine (Sanandaj) i iransk Kurdistan, hvorfra de tog til Silêmanî i irakisk Kurdistan og derfra til Kuwait. Endvidere er der kurdiske familier fra Libanon.
I 1986 dannede Hanifi Kaya den kurdiske musikgruppe Hawar i Aarhus. Den første kurdiske modersmålsundervisning åbnede i Aarhus i 1990 på Læssøesgades Skole med Ibrahim Aziz som lærer.