Fremover skal kvinder også tage del i den militære kamp i Vestkurdistan/Syrien. I dag blev ”Şehîd Rûken Brigaden” officielt proklameret ved en ceremoni. Det bliver den første kvindelige militære enhed i området.

Den officielle ceremoni fandt sted i Cindêris-distriktet i Efrîn og startede traditionen tro med et minuts stilhed for at ære de faldne, hvorefter lederen Axîn Nûcan holdt en tale.

 ”Alle ved, at kvinderne helhjertet har bakket op om folkerevolutionen. Derfor er det vigtigt, at kvinderne også findes i YPG (Folkets Forsvarsenheder). Derfor skal vi organisere kvinderne overalt.”

YPG blev oprettet i juli sidste år, da Det Demokratiske Enhedsparti (PYD) overtog kontrollen over visse områder i det nordlige Syrien, såsom Efrîn, Kobanê og delvist med Qamislo samt Aleppos overvejende kurdiske distrikter i Sheikh Maqsoud og Ashrafiyeh.

Syriens diktator Bashar Al-Assad havde i sommer travlt med at nedkæmpe det stigende oprør, især efter at den var blusset op i Damaskus. Den syriske hær kæmpede derfor intensivt i Damaskus og trak sig ud af dens baser i Kobanê, hvorefter kurderne overtog.

Den militære organisering blandt kurderne i Syrien ses med bekymring af Tyrkiet og dets allierede USA.

En væsentlig kilde til Ankaras bekymring er det kurdiske PYD, der er pro-PKK. Den tyrkiske stat frygter en destabilisering af Syrien der potentielt kan føre til at en pro-PKK-bevægelse får en frizone i de kurdiske områder i Syrien, som grænser op til Tyrkiet og hvorfra de kan angribe Tyrkiet.

Problemet for den tyrkiske stat er at kurderne i Syrien ligesom kurderne i Tyrkiet kræver anerkendelse af deres sprog, forfatningsretslig anerkendelse af kurderne som en etnisk minoritet og mulig autonomi.

Den tyrkiske stat frygter, at de syriske kurdere vil opnå større indflydelse og rettigheder i det potentielle nye Syrien og at dette vil brede sig til landets egen kurdiske minoritet.

Philip Gordon fra USA’s Udenrigsministerium lod i juli tyrkerne forstå, at han ikke ønsker en opsplitning af Syrien.

”Syriens oppositionen bør være åben for alle grupper i landet og lade dem alle komme til orde – det gælder også for kurderne, selvfølgelig. Det er der ingen tvivl om. I USA arbejder vi sammen med oppositionen. Men vi kan ikke se et autonomt kurdisk område for os i Syriens fremtid. Vi ønsker et Syrien, hvis territorium er sammenhængende.”

FIRATNEWS & Jiyan.dk

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer