“Folketinget finder Erdogans militære aggressioner i kurdiskdominerede områder i Syrien uacceptable,” hedder det i et vedtaget forslag.

Folketingsmedlemmerne Jens Joel (S), Michael Aastrup Jensen (V), Jens Rohde (RV), Anne Valentina Berthelsen (SF), Søren Søndergaard (EL) og Katarina Ammitzbøll (KF) har stillet et forslag, der lyder:

“Folketinget erklærer fuld solidaritet med Frankrig, som er offer for militante islamistiske terrorangreb. Folketinget finder regeringen bør støtte EU-sanktioner, som Frankrigs regering måtte efterspørge. Folketinget finder Erdogans militære aggressioner i kurdiskdominerede områder i Syrien uacceptable, fordømmer Erdogans boykotopfordring og opfordrer regeringen til at arbejde for en skærpet EU-kurs over for Tyrkiet.”

Forslaget er netop blevet vedtaget med et stort flertal. Nye Borgerlige stemte imod, mens Dansk Folkeparti undlod at stemme.

Tyrkiet indtog de kurdiske områder i Syrien i foråret 2018 og igen efteråret 2019 i jagten på de kurdiske militante i Folkets Forsvarsenheder (YPG) og Kurdistans Arbejderparti (PKK). I september i år skrev FN’s Undersøgelseskommission vedrørende Syrien i en ny rapport, at det har “god grund til at tro”, at tyrkisk-støttede grupper i Syrien “gentagne gange har begået krigsforbrydelser” mod kurdere i byerne Afrin og Ra’s al-Ayn (Serê Kaniyê). Der står i rapporten, at politifolk fra Syriens Nationale Hær (SNA) tvang mandlige fanger til at overvære en gruppevoldtægt af en mindreårig. Civile – primært kurdere – “blev slået, tortureret, nægtet mad eller vand og forhørt om deres tro og etnicitet”.

Kvinder kidnappet af tyrkiskstøttede grupper

Det amerikanske udenrigsministerium skriver i en rapport fra 2018 om religiøs frihed, at den tyrkiske hær og tyrkiskstøttede syriske rebeller fordrev 167.000 mennesker, heriblandt kurdere, ezidier og kristne fra Afrin. Der er meldinger om, at de syriske rebeller har tvangskonverteret ezidier til islam. Endvidere har plakater i byen opfordret kvinder til at bære det islamiske tørklæde.

Menneskerettighedsorganisation i Efrîn skrev i marts i år, at over 6200 mennesker er blevet kidnappet af tyrkisk-støttede militante på to år. Over 3400 kidnappede er stadig savnede. 61 kvinder er blevet voldtaget.

Før udgjorde kurderne majoriteten i provinsen. Nu udgør de ifølge visse kilder 18% af befolkningen i Efrîn, mens andre sætter det til omkring 30%. De arabiske og turkmenske bosættere, som Tyrkiet har flyttet ind i provinsen, udgør nu flertallet af befolkningen.

Jiyan.dk har flere gange kontaktet den tyrkiske ambassade i København for at få en kommentar til beskyldningerne. Ambassaden er dog ikke vendt tilbage på henvendelserne.

Men tyrkiske embedsmænd har ifølge den irakisk-kurdiske tv-station Kurdistan24 forsikret USA om, at “de tager disse beskyldninger (om krigsforbrydelser, red.) alvorligt og støtter den syriske oppositions erklæring om at undersøge disse episoder.”

FN’s Undersøgelseskommission skriver, at krigere fra SNA ved en lokal domstol er blevet anklaget for voldtægt og seksuel vold i regionen, men at “ingen er blevet dømt, men tværtimod løsladt efter et par dage.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer