FN’s Undersøgelseskommission vedrørende Syrien skriver i en ny rapport, at det har “god grund til at tro”, at tyrkisk-støttede grupper i Syrien “gentagne gange har begået krigsforbrydelser” i byerne Afrin og Ra’s al-Ayn (Serê Kaniyê). Her er eksempler fra rapporten:

▪Politifolk fra Syriens Nationale Hær (SNA) tvang mandlige fanger til at overvære en gruppevoldtægt af en mindreårig.

▪I hele Afrin-regionen “tyder flere ting på,” at kurderes ejendom blev plyndret og givet til medlemmer af SNA.

▪Civile “fortæller samstemmende til Kommissionen”, at de frygter at vende tilbage til deres hjem, der er blevet plyndret og overtaget af de tyrkiskstøttede syriske grupper.

▪Civile i Afrin og Serê Kaniyê har klaget til SNA. “Som svar blev mange truet, afpresset eller tilbageholdt af SNA, mens andre blev bortført og tvunget til at betale løsepenge” for at blive løsladt.

▪Civile – primært kurdere – “blev slået, tortureret, nægtet mad eller vand og forhørt om deres tro og etnicitet”.

▪Kvinder fra ezidi-minoriteten blev tilbageholdt og “ved mindst en lejlighed opfordret til at konvertere til islam under et forhør”.

▪Kurdiske kvinder i hele Afrin og Serê Kaniyê blev truet af SNA, hvilket har gjort, at de bliver hjemme. 55 kvinder og piger er blevet tilbageholdt af hærens krigere og udsat for voldtægt og seksuel vold.

▪Kurdiske kvinder i Afrin og Serê Kaniyê blev “tvangsgift” med medlemmer af Division 24 (Sultan Murad Brigade) i SNA.

Tyrkiet og tyrkiskstøttede syriske oprørsgrupper indtog Afrin i foråret i 2018 og Serê Kaniyê i efteråret 2019 i jagten på de kurdiske militante i Folkets Forsvarsenheder (YPG) og Kurdistans Arbejderparti (PKK).

Tyrkiet: Vi tager beskyldningerne alvorligt

FN’s Undersøgelseskommission skriver i rapporten, at Afrin og Serê Kaniyê er kontrolleret af Tyrkiet og at Ankara derfor har “ansvaret for den offentlige sikkerhed”.

I sin undersøgelse har Kommissionen hørt anklager om, at tyrkiske styrker har været vidne til mishandlinger uden at gribe ind.

Kommissionen opfordrer derfor tyrkerne til at “gøre en større indsats for at sikre offentlig orden og sikkerhed.”

Kommissionen skriver, at et medlem af en tyrkiskstøttet gruppe blev dømt af en militær domstol for at have dræbt den kurdiske politiker Hevrin Khalaf i oktober 2019.

Jiyan.dk har kontaktet den tyrkiske ambassade i København for at få en kommentar til beskyldningerne. Ambassaden er dog ikke vendt tilbage på henvendelserne.

Men tyrkiske embedsmænd har ifølge den irakisk-kurdiske tv-station Kurdistan24 forsikret USA om, at “de tager disse beskyldninger (om krigsforbrydelser, red.) alvorligt og støtter den syriske oppositions erklæring om at undersøge disse episoder.”

Kort inden nytår skrev netmediet al-Monitor også, at Tyrkiet vil ”disciplinere dets stedfortrædere” i Syrien. Tyrkiet skulle ifølge mediet have udstedt en adfærdskodeks for de tyrkiskstøttede syriske grupper med titlen ”Kriger, ikke morder”, som nævner internationale konventioner for krigsførelse.

FN’s Undersøgelseskommission skriver, at krigere fra SNA ved en lokal domstol er blevet anklaget for voldtægt og seksuel vold i regionen, men at “ingen er blevet dømt, men tværtimod løsladt efter et par dage.”

Læs FN’s rapport her
Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer