af Alan Hasso

En højtstående FN-embedsmand for menneskerettigheder udtaler nu at Syriens benægtelse af borgerrettigheder til det kurdiske mindretal er “uacceptabel”, og at den syriske regering bør forbedre dets behandling for at hjælpe med at skabe ligestilling.

Det er FN’s særlige udsending, Olivier de Schutter, der efter et sjældent besøg i Syrien, rapporterer dette . Han er i disse dage i Syrien for at undersøge menneskerettighederne. Olivier de Schutter har nu lavet en undersøgelsesrapport over situationen, og han nævner bl.a. at de syriske myndigheder bør bruge flere kræfter på at hjælpe de mange ofre som lever i landets østlige del, hvor tørke og fattigdom hærger og forarmer området.

Den østlige del af landet, er befolket med både arabere og kurdere. Op til 300.000 af kurderne i området, er statsløse som følge af en gammel folketælling der nægtede dem syrisk statsborgerskab.

“De kan ikke rejse til udlandet. De har heller ingen adgang til offentlig beskæftigelse og bliver forskelsbehandlet i adgangen til sundhed og uddannelse” siger Schutter til den syriske presse i Damaskus.

“Det er uacceptabelt. Det bør overvejes at anerkende, at disse mennesker har ret til syrisk nationalitet,” tilføjede han yderligere.

En del kurdiske politikere, der har rejst netop nationalitetemnet på banen er blevet idømt lange fængselsstraffe.

Syrien: Vi bekæmper separatisme
Ingen syriske embedsmænd var umiddelbart tilgængelige for en kommentar. Embedsmændene har dog tidligere lovet at se på situationen, og siger at der ikke er nogen forskelsbehandling af kurdere.

Syrien forsvarer traditionelt dets kurderpolitik med, at man bekæmper separatisme og tendenser til opløsning af den syriske nationalstat.

”Man vil holde sammen på Syrien, så det ikke bliver opløst,” fortæller Mellemøstekspert Anders Jerichow.

Østsyrien, hvor de fleste kurdere bor, udgør desuden 10-15 procent af befolkningen, har lidt under tørke siden 2005. Schutters rapport understreger at 800.000 mennesker i området er hårdt ramt af tørke og lever i ekstrem fattigdom.

“De fattige bør have nytte af langt højere grad af støtte end hvad den syriske regering leverer nu,” fortæller Schutter, og tilføjer, at de små landmænd og hyrder har tabt 80-85 procent af deres husdyr siden 2005.

Op til 50.000 familier er flygtet fra den østlige region på grund af tørken, som er blevet forværret af ulovlig gravning af brønde i jorden som har forarmet grundvandet. Regionen producerer hele Syriens produktion af 375.000 tønder olie om dagen.

Staten har en pligt til at hjælpe dem under FN’s vejledende principper for indre fortrængning, siger rapporten.

Uddannelse, landbrug samt det sociale sikkerhedsnet skal også forbedres. Rapporten siger ydermere at den syriske regering var overvældet af den enorme krise, men det stadig nødvendigt at indsamle flere oplysninger om dets omfang.

“Hvordan kan du så dine felter, når dine børn sulter?” spørger Schutter.

Øvrige artikler om kurderne i Syrien

Raman lærte kurdisk i militæret

Kurdisk teenager tilbageholdt i Syrien

“Sæt mere fokus på Syriens kurdere”

 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

Baggrund: Kurderne i Syrien

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer