“Det ser ud til, at ikke en eneste mistænkt gerningsmand er blevet anholdt og ikke et eneste individ retsforfulgt,” siger FN’s højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra’ad Al Hussein.

I en 25-sider lang rapport kritiserer FN krænkelser af menneskerettigheder i Tyrkiets sydøstlige hjørne/Nordkurdistan.

De omtalte episoder har fundet sted fra juli 2015 til december 2016 i kampe mellem tyrkiske sikkerhedsstyrker og militante fra Kurdistans Arbejderparti (PKK).

Rapporten oplyser, at cirka 2000 mennesker er blevet dræbt, heriblandt 800 sikkerhedsstyrker. 1200 af de dræbte er civile eller kurdiske militante. De tyrkiske myndigheders operationer har påvirket over 30 distrikter. Et sted mellem 335.000 og 500.000 mennesker, primært kurdere, er blevet tunget til at forlade deres hjem.

FN’s højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra’ad Al Hussein, er bekymret over, at Tyrkiet ikke har iværksat nogen troværdig undersøgelse af episoderne.

“Det ser ud til, at ikke en eneste mistænkt gerningsmand er blevet anholdt og ikke et eneste individ retsforfulgt,” siger FN’s højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra’ad Al Hussein.

Læs hele rapporten her

I byen Nisêbîn er 1.786 bygninger blevet hel eller delvis ødelagt. I Sûr-distriktet i Diyarbakir anslås det, at 70% af bygningerne i den østlige del er blevet systematisk ødelagt.

Rapporten er baseret på satellitbilleder og andre kilder, fordi FNs efterforskere ikke fik adgang til de kurdiske områder, selvom de i et år har forsøgt at få det.

I en kendt episode, i byen Cizîr (Cizre) var 189 personer fanget i ugevis i kældre uden adgang til vand, mad og medicin i de koldeste måneder af året. De mistede livet i en efterfølgende brand, der blev fremkaldt af beskydning.

Se fotos fra Cizîrê/Cizre

Ifølge tyrkiske myndigheder er operationerne et svar på PKK’s angreb, barrikader og voldgrave i civile boligområder.

FN konstaterer i rapporten også, at den kender til beskyldninger om, at PKK har gennemført en række voldelige angreb, der har forårsaget dødsfald blandt tyrkiske sikkerhedsstyrker og andre personer.

PKK står på EU’s og NATO’s terrorlister.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer