Kurdere på flugt fra IS i Syrien og Irak er blandt de nyankomne flygtninge. Lokale kurdere hjælper dem.

Blandt de mange flygtninge, der søndag ankom til Rødby, er også mange fra den kurdisk-syriske by Kobanê, hvor hårde kampe mellem Islamisk Stat, IS og kurdiske styrker fandt sted.

Ifølge politiet er der siden søndag ankommet cirka 1150 flygtninge og migranter til Danmark. Heriblandt er mange kommet med tog fra Tyskland. Alene i Rødbyhavn er der ankommet mindst 800, oplyser politiet.

”Mange er kurdere fra Kobanê, der vil videre til Sverige,” siger Omid Mahabadi. ”De siger, at de vil til Sverige, fordi de enten har familie der eller også fordi reglerne er mere lempelige der.”

Generelt er der mange syrere, afghanere, irakere iblandt gruppen. Der er også irakiske kurdere.

Sverige har meddelt, at man vil tage varmt imod flygtninge. Til DR Nyheder siger pressechef i Migrationsverket, Frederik Bengtsson:

”I går eftermiddags fik vi oplysninger om, at der var et antal personer, som var på vej fra Tyskland til Danmark, men med Sverige som endedestination. Vi valgte derfor i løbet af aftenen at øge vores beredskab.”

Flere flygtninge gik på Sydmotorvejen over Lolland fra Sakskøbing til Rødby Havn. Politiet lukkede af sikkerhedsmæssige hensyn motorvejen. Det skabte vrede hos nogle flygtninge.

”De kan ikke forstå, hvorfor politi stopper dem,” siger Mahabadi.

Lokale i Rødby og omegn hjælper de nyankomne flygtninge. En af dem er en kurdisk kvinde, der har rødder i Tyrkiet og som har boet i Danmark i 25 år.

I går var hun på arbejde i København, da hun hørte, at flygtninge strømmede til Rødby. Derefter kørte hun direkte fra arbejde og ind i den lokale Netto. Her købte hun juice, kiks og tæpper til flygtningene.

På Københavns Hovedbanegård var en stor gruppe i går samlet for at tage imod flygtninge. Heriblandt var der bannere, hvorpå der stod ”Hûn bi xêr hatin”, velkommen på kurdisk.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer