Iransk kurder, der på sjette år er tilbageholdt i australsk asyllejr, har vundet det, der svarer til en halv million danske kroner.

Bêhruz Bûçanî (بێهروز بووچانی), en iransk kurder, har skrevet “No Friends But The Mountains” på smartphone-applikationen WhatsApp inde fra en asyllejr.

Den har nu vundet Australiens prestigefyldte Victorians Premier’s Literary Awards på 100.000 australske dollars, svarende til cirka 473.000 danske kroner. Derudover har bogen også vundet prisen for non-fiktion ved samme pris for 25.000 australske dollars, svarende til cirka 118.000 kr.

“Denne pris er en sejr,” lyder det fra en glad Bûçanî, der befinder sig i en asyllejr på Manus-øen i Papua Ny Guinea, nord for Australien. Den 35-årige kurder må nemlig ikke komme ind i Australien.

“Det er en sejr, ikke kun for os, men for al litteratur og kunst,” fastslår Bûçanî i en video, sendt til den britiske avis The Guardian. “Det er en sejr for menneskelig værdighed og en sejr mod et system, der aldrig har anerkendt os som mennesker.”

Den australske regering fører en politik mod alle bådflygtninge, hvor de bliver afvist adgang til landet og sejlet væk til asyllejre udenfor Australien. Regeringen siger, at denne politik er nødvendigt af sikkerhedshensyn.

Bûçanî blev født i Ilam i iransk Kurdistan. Han er journalist, menneskerettighedsaktivist og filmproducent. Han har befundet sig på Manus-øen siden 2013.

I juli 2018 blev hans beretninger “No Friend But the Mountains” udgivet af Pan Macmillan Australia. Den omhandler Bûçanîs bådtur fra Indonesien og hans tilbageholdelse på Manus-øen.

Se Bûçanîs tale efter prisen

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer