Efter at have fået rene 12- og 10-taller er flygtningen Janie (Canê) Sulaiman nu student med et snit på 11,2. Nu vil hun studere til tandlæge. “En dag vil jeg gerne ned og genopbygge Efrîn og tilbyde behandlinger for YPG, YPJ og kurderne dernede.”

Kan du præsentere dig selv?

Jeg hedder Janie Sulaiman, er 20 år gammel og stammer fra Efrîn. Jeg bor i Sorø (tæt på Slagelse).

Hvornår kom du til Danmark?

Jeg blev familiesammenført med min familie i Danmark i august 2013. Jeg kom til Sorø og boede ikke i flygtningelejr.

Nu er du blevet student med 11,2 i snit. Hvilket gymnasium og hvad er din fremtidsplan?

Det er fra Slagelse Gymnasium. Jeg vil gerne læse til tandlæge (odontologi). Jeg har søgt ind og får svar i slutningen juli. Jeg vil studere noget, der har med mennesker at gøre. Jeg vil ikke være læge, fordi jeg vil ikke tage ansvaret for et andet menneskes liv. Derfor vælger jeg tandlæge. Mine kusine er tandlæge, mens min onkel er læge. Min mors familie er meget højtuddannet, og dem ser jeg som forbilleder.

Hvilke udfordringer var der forbundet med at komme til Danmark?

Jeg kom til Danmark som 13-årig. En uge efter startede jeg i skole. Jeg kunne engelsk, så jeg lærte det danske sprog meget hurtigt. Det tog mig en måned i sprogklassen og så skulle jeg starte med undervisning i en dansk klasse. Jeg kendte ingen kurdere de første år. Jeg var nødt til udelukkende at tale dansk, fordi jeg ikke kendte nogen kurdere. Så jeg lærte hurtigt dansk. Undervisningssystemet i Danmark var anderledes, for man skulle forstå alt det, man lærte. I modsætning til Syrien, hvor du skal kunne det hele udenad. Dernede er det ikke vigtigt om du har forstået det. Det var meget hårdere.

Vil du vende tilbage til Syrien en dag?

Jeg vil gerne tilbage til Syrien for at besøge landet. Fordi jeg forlod landet så tidligt, nåede jeg ikke at lære det akademisk arabiske sprog, så der vil være nogle udfordringer med at bo og arbejde dernede.

Nu kommer du fra Efrîn, hvor situationen jo ikke ligefremt er sikkert….

Det er frygteligt, uretfærdigt og uacceptabelt, at folket i Efrîn bliver udsat for alle de plyndringer, voldtægter, tyveri af oliventræer. Jeg vil gerne derned en dag og genopbygge Efrîn. Når jeg en dag bliver en succesfuld tandlæge, vil jeg ned frivilligt og tilbyde behandlinger for YPG, YPJ og kurderne dernede.

Jeg håber inderligt, men jeg tror desværre ikke, at der kommer fred dernede. Så jeg vil gerne give mine børn de muligheder og levevilkår, der findes i Danmark, hvis jeg alligevel skal bidrage til det danske samfund som tandlæge.

 

Kommentér via Facebook

kommentarer