Hêvîn bestod gymnasiet med 11,9 i gennemsnit og fik Novozymes’ legat for særligt dygtige elever.

Af Deniz Berxwedan Serinci

19-årige Hêvîn Mamo kom til Danmark som 12-årig. På kort tid lærte hun flydende dansk. For nyligt blev hun student og fik hun Novozymes’ legat på 10.000 kroner. Legatet gives til en ”elev, der har udmærket sig indenfor det naturvidenskabelige felt”.

Kan du fortælle lidt om dig selv?

Jeg hedder Hêvîn og stammer fra Efrin, men boede i Aleppo i Syrien. Jeg kom til Danmark i november 2012. Jeg er lige blevet student fra Kalundborg Gymnasium og HF med et snit på 11,9.

Hvad lavede du i Syrien?

I Syrien gik jeg i skole. Min far var lærer i matematik, fysik og kemi i Aleppo. Min mor gik derhjemme. Oprindeligt studerede hun til jura, men blev gravid med mine søskende og måtte derfor afbryde studierne. Der var en konkurrence i hele landet, hvor jeg blev valgt til at tage til hovedstaden Damaskus og studere. Men på grund af krigen var min mor bange for at sende mig til hovedstaden.

Nu starter du på medicinstudiet på Københavns Universitet efter sommerferien. Er du spændt?

Jeg er megaspændt. Jeg har altid interesseret mig for medicin. Jeg har en tanke om at vende tilbage til Efrîn en dag, eller kunne studere et andet sted end Danmark.

Hvad er dit råd til andre flygtninge, der gerne vil lære dansk?

Læs bøger, så meget som man kan. Og praktisér det. Snak med mennesker. Men man skal først have den basale viden om grammatikken på plads og bagefter snakke med mennesker.

Hvor ser du din fremtid?

Min nære fremtid er her, fordi krigen i Syrien ikke er slut. Men på et tidspunkt vil jeg måske vende tilbage til Syrien, til Efrîn. Det kan jeg ikke nu, fordi Tyrkiet har besat Efrîn. Men det er min pligt som kurder at vende tilbage, når det er muligt.

Hvad vil du gøre, når du vender hjem?

Vi lærer så meget af Danmark. Så jeg vil tage den viden med hjem og bruge alt det, jeg har lært herhjemme, dernede. Så vi kan genopbygge vores hjemland.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer