Vi hører sjældent om dem. Men et stort antal tyrkere beskyttede med risiko for eget liv tusinder af armeniere under det Osmanniske Riges massakrer i 1915.

Af Deniz Berxwedan Serinci

Under Første Verdenskrig vedtog den osmanniske regering at deportere armenierne væk fra den tyrkisk-russiske grænse, da de blev mistænkt for at samarbejde med Rusland, som var i krig med tyrkerne. Men mange armeniere døde under de daglange vandringer i den syriske ørken, som de blev sendt ud på. Samtidig blev armenske ledere systematisk forfulgt og henrettet.

Op mod 1,5 millioner armeniere døde i perioden fra 1915 til 1923, siger Armenien. Internationale forskere anslår dødstallet til at være cirka én million. Tyrkiet siger, at der døde omkring 300.000 armeniere, men som led i civile fejder, hvor også tyrkere døde. Ankara nægter at betegne begivenhederne som et folkemord.

Journalist Helle Schøler Kjær har skrevet bogen ”Danske vidner til det armenske folkemord 1915”.

Under et foredrag på Syddansk Universitet i går berettede hun, at flere tyrkiske embedsmænd blev fyret eller slået ihjel, fordi de nægtede at udføre ordrerne om at deportere og dræbe armenierne under begivenhederne i 1915.

Hun henviste til, at et amerikansk universitet havde interviewet omkring 527 overlevende fra massakrerne i 1915. Heraf svarede over en tredjedel, 183 personer, at de var blevet reddet af tyrkere eller kurdere.

”Heraf fortæller to-tredjedele, at de blev reddet af tyrkere, der fik dårlig samvittighed under vejs eller af humanitære årsager, ofte af en tyrkisk nabo,” siger Helle Schøler Kjær og fortsætter

”Jeg interviewede engang en ung, armensk kvinde i København til et radioprogram og hendes oldeforældre var blevet beskyttet af tyrkere under folkemordet.”

Ikke tyrkisk opbakning til massakrer
Journalisten og forfatteren afviser ligeledes, at det tyrkiske folk som sådan under begivenhederne i 1915 bakkede op om massakrerne på armenierne.

”Det var ikke det tyrkiske folk, der begik dette, men den tyrkiske stat, hvis rationelle politik førte til massakrerne.”

Den tyrkiske historiker Taner Akçam lever i eksil i USA på grund af sin anerkendelse af begivenhederne i 1915 som et folkemord. I sit værk ”A Shameful Act” henviser han til, at den tyske konsul i den tyrkisk by Trabzon dengang skrev, at et flertal af tyrkere var imod den osmanniske regerings deportationer af armenierne.

Arrangør af foredraget på Syddansk Universitet, lektor Mehmet Ümit Necef, fortæller ligeledes, at borgmester i Kayseri i 30’erne skrev en bog om massakrerne på armenierne i 1915, hvori der bl.a. stod ”jeg skammer mig over, hvad vi gjorde mod armenierne.”

Mehmet Ümit Necef beretter ligeledes om en islamisk gejstlig, en mufti i provinsen Yozgat, der udstedte en fatwa, en dødsdom, mod en af de tyrkere embedsmænd, der deltog i massakrerne på armenierne.

24. april er det 95 år siden, at Det Osmanniske Rige startede massakrerne på armenierne i det, der af historikere betegnes som et folkemord. Jiyan.dk bringer derfor et tema om det Armenske Folkemord. Klik her: https://jiyan.dk/topics/tema-armensk-folkemord-95-ars-dag/

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer