Fem dansk-kurdiske foreningsledere siger, at flere kurdere ønsker at tage ned og kæmpe imod IS.

Af Deniz Serinci

”Jeg oplever, at flere kurdiske mænd vil ned og kæmpe,” siger Adnan Axacan, formand for Sammenslutningen af Kurdiske Foreninger i Danmark (SKFD), der repræsenterer 21 foreninger.

Axacan har selv været peshmerga i tre år i Irak og Iran i 1970’erne. Han vil gerne afsted igen.

”Men det er ikke så nemt, da jeg både har familie og job her,” siger Axacan, der arbejder som folkeskolelærer.

Hawre Mahmood, talsmand for Kurdistans Patriotiske Union-Irak (PUK) i Danmark, siger, at han kan ”bekræfte, at medlemmer af en familie herfra er taget afsted” for at bekæmpe IS.

Bakhtiar Rashid, repræsentant for Kurdistans Demokratiske Parti-Irak (KDP) i Aarhus, bekræfter også forlydender om at der alene fra Jylland er syv irakiske kurdere, seks mænd og en kvinde, der er taget til Irak.

”Mændene deltager i kamphandlinger, mens kvinden behandler sårede som sygeplejerske,” siger Rashid.

Adnan Barzange, formand for Kurdisk Kulturforening i Randers, er også blevet kontaktet af en iransk-kurdisk ”mand, der ville til irakisk Kurdistan og kæmpe mod IS.”

På Fyn fortæller Bengin Sulivani, tidligere formand for Dansk-Kurdisk Kulturforening i Odense, nu formand for den humanitære organisation Røde Sol, at han ”3-4 gange har hørt folk sige, at de gerne vil ned og kæmpe imod IS.”

”Mange har sagt sådan, men pga. familie og loven er de forhindret i det.”

Ifølge Axacan er årsagen til stigningen i antallet, at ikke alle i starten i juni 2014, da IS indtog Iraks andenstørste by Mosul, kendte til alvoren.

”Nu har folk indset, at IS er en alvorlig trussel, der ikke forsvinder foreløbigt og som ikke kan ignoreres.”

Mand vil kæmpe for PKK

Hidtil har IS primært besat sunni-arabiske byer i Irak og Syrien. Indtager de kurdiske byer, vil langt flere kurdere drage ned, forudser Hawre Mahmood og Bengin Sulivani.

”Hvis de går ind i vores byer, massakrerer folk og tager sexslaver, vil mange – inklusiv jeg selv – tage ned og kæmpe,” siger Sulivani og bakkes op af Mahmood:

”Hvis IS går ind i byerne, så tror jeg, mange flere vil tage ned og kæmpe.”

Jiyan.dk har kendskab til en 30-årig anonymiseret kurdisk mand, der hævder, at han er på vej til irakisk Kurdistan for at kæmpe med PKKs væbnede gren HPG (Folkets Forsvarsstyrker) imod IS. Den 30-årig mand har tidligere, i 2014, kæmpet med peshmerga-militsen i Irak. Det bekræftes af billeder og af Hawre Mahmood.

Den 30-årige vil ikke stå frem og tøver med at give flere informationer end, at han er »på vej til Kurdistan i Irak for at kæmpe med HPG imod IS i slaget om Mosul.«

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer