24-årige Goran Abdullah fra Køge er ligeglad med regeringens lovforslag, der skal forhindre unge i at drage i krig i Mellemøsten. Hans bror, Aryan, kæmper allerede mod IS.

Selvom der er langt fra Danmark til de kurdisk-beboede områder i Irak og Syrien, så påvirker begivenhederne dér også kurdere heroppe.  Op til 10 danske kurdere er taget til Kurdistan i Irak og måske også Syrien for at tilslutte sig lokale militser i kampen mod Islamisk Stat, IS.

I sidste måned kom den danske regering desuden med et lovforslag, der skal forhindre, at danskere og udlændinge i Danmark tager til Syrien, Irak for at deltage i en væbnet konflikt.

Regeringens lovforslag skræmmer ikke 24-årige Goran Abdullah, der studerer til elektronikingeniør i Køge. Hans 22-årige lillebror Aryan kæmper nu i Sydkurdistan/Nordirak mod IS og har deltaget i de hårde kampe i byen Jalawla.

»Hvis jeg ved, at kurderne er i fare, så tager jeg ned og kæmper på trods af det,« siger Goran.

Han er til daglig meget bekymret for broderen, som kæmper dernede.

»Jeg tænker altid på ham og er aldrig glad, for kampene dernede er meget voldsomme,« siger Goran.

I Kobanê domineres kampen mod IS primært af Folkets Forsvarsbrigader (YPG), der er relateret til PKK. Imidlertid står PKK på EU’s terrorliste. De fleste danske politikere er imod, at danske statsborgere tager ned og kæmper med PKK.

»Det er et problem, hvis danske statsborgere drager ud og kæmper for organisationer, vi herhjemme betragter som terrororganisationer,« siger De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, der opfordrer de unge til i stedet at kæmpe i den danske hær.

Goran er uenig.

»PKK er ikke terrorister. Der er ingen forskel mellem peshmerga og PKK, for de kæmper for det samme, nemlig frihed og et selvstændigt Kurdistan,« siger han.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer