I ugens løb mindedes Feyli-kurdiske samfund verden over årsdagen for det irakiske regimes angreb og deportationer af dem i 1980.

I Danmark holdt Feyli Kurdisk Forening i Danmark en mindehøjtid for pårørende og familiemedlemmer, der forsvandt under Saddam Husseins regime.

Forskellige kurdiske og arabiske organisationer og partier deltog i mindehøjtiden og læste deres beskeder op. Feylî-kurderne er et shiamuslimsk samfund, med rødder fra Ilam, Kermanshah og Luristan og idag findes de i Bagdad, Khanaqin og Mandali. De har deres egen dialekt kaldet Feylî.

Forsvudne Feili Kurdere7. april 1980 angreb det irakiske Baath-regime feylî-kurderne med påstanden om at de skulle støtte ærkefjenden Iran og ikke har tilknytning til Irak.

Rafiq Ahmad er en af stifterne af Feyli Kurdisk Forening i Danmark. To af hans brødre forsvandt i 1980. Siden har ingen set dem.

”Jeg kræver at få svar på, hvor de ligger begravet,” siger Rafiq til Rudaw.

Tidligere smed de irakiske myndigheder Rafiq i det berygtede fængsel Abu Ghraib, der er kendt for dets tortur mod fangerne.

”Jeg blev fængslet mange gange og udsat for tortur, fordi jeg var uenig med det irakiske regime,” fortæller Rafiq.

”Min morfar og farfar døde af sorg, fordi de ikke vidste, hvor deres sønner var henne”

Feyli-kurderne støttede de kurdiske oprør i Irak, der fandt sted 1961-75 moralsk, økonomisk og militært. Feyli-kurderne vakte det Baathiske regimes bekymring, eftersom det frygtede, at feylierne ville støtte præstestyret i Iran mod Irak pga. deres shiitiske tro, som de deler med sidstnævnte.

Saddam Hussein deporterede derefter feyli-kurderne til Iran. Deres huse og hjem blev konfiskeret. På denne lange vej blev tusinder udsat for uset brutalitet og undertrykkelse. Tusinder af ældre, kvinder og børn blev dræbt.

Sema Reda er bestyrelsesmedlem hos Feyli Kurdisk Forening i Danmark og blev som resultat af deporteringerne født i Iran. Fem af hendes familiemedlemmer er forsvundet.

”Det at man ikke ved, hvor ens familiemedlemmer er, føles forfærdeligt,” siger hun til Rudaw.

”Min morfar og farfar døde af sorg, fordi de ikke vidste, hvor deres sønner var henne,” tilføjer hun.

Efter den amerikansk ledede invasion af Irak i 2003 har feyli-kurderne gjort krav på deres konfiskerede ejendomme og kæmpet for at retsforfølge arkitekterne bag udvisningerne og komme til bunds i de bortførte og arresterede feyli-kurderes skæbne. Nogle af de forsvundne feyli-kurderes lig er blevet fundet og identificeret, men mange af feyli-kurderes videre skæbne efter deres forsvinden venter stadig på at blive opklaret. En række udviste familier har fået deres ejendomme tilbage, men stadig mange konfiskeringssager venter på at blive løst. Mange feylî-kurdere bor stadig i Iran som flygtninge.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer