Den populære, kurdiske sanger Ferhat Tunç har i to dage skulle afgive forklaring til en tyrkisk domstol for hans brug af ordene ”guerilla”, ”martyr” og ”Hr. Öcalan”.

Ferhat Tunç har været i retten i sin hjemby Dêrsim i det sydøstlige Tyrkiet, hvor han i to dage har skulle forklare, hvorfor han i sin valgkamp i sommers brugte de i Tyrkiet ildesete betegnelser  i ”guerilla”, ”martyr” og ”Herre. Öcalan”.

Med de to første betegnelser henviste sangeren til den kurdiske oprørsbevægelse PKK, der i Tyrkiet og EU anses for terrorister. I tyrkisk terminologi omtales PKK normalt som “terrorister”. I Tyrkiet betragtes PKKs leder Abdullah Öcalan som landets fjende nummer et, hvorfor det officielt er ildeset at titulere ham ”Herre Öcalan”.

Ferhat Tunç’s betegnelser anses derfor som en forherligelse af terror.

Selv siger Ferhat Tunç:

”Jeg brugte ordene ”guerilla” og ”Hr. Öcalan” på et tv-program i valgkampen tidligere på året om de militære operationer, hvor jeg sagde ”guerillaer” i overensstemmelse med terminologien i global litteratur.”

Ferhat Tunç er en kurdisk protest-sanger, kendt over hele Tyrkiet, og trækker sædvanligvis tusinder af fans til sine koncerter. I 20 år har han været en torn i øjet på magteliten i Ankara. Han er blevet retsforfulgt, smidt i fængsel og tortureret på grund af sine systemkritiske værker så mange gange, at han ikke har tal på det.

Et af hans retsmøder i 2007 tiltrak international opmærksomhed og blev fulgt af den danske folkesanger Niels Hausgaard og EU-parlamentarikeren Jens-Peter Bonde. Her stod Ferhat Tunç anklaget for at sprede propaganda for PKK og kurdisk separatisme, men blev frifundet.

Læs mere: http://www.evrensel.net/news.php?id=8153

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer