Vedat Sarıboğas far forsøgte at hente ham hjem. Alligevel tog Sarıboğa, der stammer fra Tavşançalı (Omaro), til IS to gange. Nu udvises han for bestandigt.

Retten i Glostrup har idag idømt den 27-årige dansk-kurder Vedat Sarıboğa fem års fængsel og udvisning for at have tilsluttet sig og kæmpet for Islamisk Stat (IS) to gange: Først fra den 11. november 2013 til 23. december 2013 og senere igen fra 20. april 2014 til 18. maj samme år.

Derudover bliver Sarıboğa udvist fra Danmark for bestandigt. Det til trods for, at han er født og opvokset herhjemme.

Ifølge meldinger tog dansk-kurderens far til grænseområdet mellem Tyrkiet og Syrien for at hente sønnen hjem. Til sin søster skrev Sarıboğa:

“Jeg savner at være en af Allahs soldater og kæmpe i fronten.”

Det blev brugt af anklageren som bevis ved retten i Glostrup.

Sarıboğa stammer oprindeligt fra den kurdiske landsby Tavşançalı (Omaro) i Konya i Tyrkiet, men boede i Københavns vestegn, hvor han havde taget en HF-uddannelse.

Den 7. april 2016 blev han anholdt, sigtet for at have ladet sig hverve af IS i Syrien. Det, der fældede Sarıboğa var en lækket liste fra IS, der viste, at dansk-kurderen rejste ind i IS den 11. november 2013, og at Basil Hassan havde sagt god for ham. Hassan var internationalt efterlyst for skud-attentat mod islam-kritikeren og debattøren Lars Hedegaard i februar 2013.

Sarıboğa blev derudover dømt for i sommer at have sat ild til Kolding arrest – formentlig i et forsøg på at begå selvmord. Dermed udsatte han, ifølge anklageren, de øvrige 56 indsattes liv for overhængende fare.

Læs også: Hver femte IS’er fra Danmark er kurder

Sammen med Center for Terroranalyse (CTA) vurderede Politiets Efterretningstjeneste (PET) for nyligt, at mindst 150 personer var rejst fra Danmark til Syrien eller Irak for at deltage i kamphandlinger, og at størstedelen af dem havde sluttet sig til IS. Af dem er de 67 vendt hjem til Danmark og mindst 37 er bekræftet døde.

Cirka 26 af de danske IS-krigere er etniske kurdere. Heraf stammer de 19 fra Konya i Tyrkiet.

Den mest kendte dansk-kurdiske IS-kriger, Rawand Taher er samtidig den hidtil højest placerede person fra Danmark i IS. 28-årige Rawand Taher fra Nørrebro steg så meget i graderne hos IS, at han ifølge aktivistgruppen Raqqa is being slaughtered silently (RBBS), der rapportede fra IS’ hovedby Raqqa i Syrien, var nummer 5 ud af de 13 vigtigste døde IS-ledere i 2015. Den 7. december 2015 blev Rawand nemlig dræbt af en amerikansk drone i Raqqa.

Læs også: Hvorfor tilslutter visse danske kurdere sig IS?

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer