”Vi ønsker ikke lyden af våben i dette område,” nåede Tahir Elçi at sige, før en af kuglerne ramte ham selv.

Den 28. november 2015 holdt Tahir Elçi, formand for Sammenslutningen af Advokater i Diyarbakir, et pressemøde foran en af Diyarbakirs kendte varemærker, Minareten Med De Fire Fødder, som symboliserer sunni-islams fire trosretninger (madhab).

Helt præcist befandt den 49-årige familiefar sig i Diyarbakirs fattige bykerne, Sur, hårdt medtaget af kampene mellem de tyrkiske sikkerhedsstyrker og Kurdistans Arbejderparti (PKK).

Tæt på sammenfaldne tage, halve dagligstuer, bombekratere, skudhuller i vægge og rustne metalgenstande, opfordrede Elçi til fred.

Ud af Surs 25.000 indbyggere var 20.000 flygtet til andre dele af Diyarbakir, ifølge menneskerettighedsorganisationen IHD. 70% af bygningerne var blevet ødelagt.

”Vi ønsker ikke lyden af våben i dette område,” nåede Elçi at sige, før en af kuglerne ramte ham selv.

Elçi blev kørt på hospitalet stærkt såret. På hospitalet døde han af sine kvæstelser.

Det skabte et stort chok i hele landet. Kort tiden forinden var han blevet afhørt og tilbageholdt efter et interview med CNN Turk i sidste uge, hvor han sagde, at det forbudte Kurdistans Arbejderparti (PKK) “ikke er en terrororganisation.”

“PKK er en politisk bevægelse, som stiller vigtige politiske krav, og som nyder udbredt støtte, selv om nogle af dets handlinger kan karakteriseres som terrorhandlinger,” sagde han på CNN Turk.

Efter anholdelse, valgte domstolen at frigive ham, men forbød Elçi at forlade landet.

At støtte PKK er ulovlig i Tyrkiet. Siden 2002 har PKK i øvrigt stået på EUs terrorliste.

Fik trusler

Kort inden sin død nåede den kurdiske aktivist at fortælle Jiyan.dk om sagen. Han sagde eksempelvis, at han modtog dødstrusler.

“Nogen ringer direkte til mig og kommer med dødstrusler, mens andre sender dem over sociale medier,” sagde den 49-årige Elci i en telefon fra Diyarbakir.

“Jeg er ikke bange, selvom jeg er bekymret, fordi der er en fare. Det ændrer ikke på, at jeg vil fortsætte min kamp,” tilføjede han.

Elçi mistænkte bagmændene for at være ”tyrkiske nationalister og fascister”.

Han fastholdt i øvrigt, at PKK ifølge ham ikke var terrorister, selvom organisationens kamp gennem årene også har kostet civile livet.

“Selv om jeg ikke accepterer alle PKKs handlinger, så mener jeg ikke, at PKK er en terrororganisation. Det er en politisk bevægelse,” sagde han.

Folk, der var tætte på Elçi vidste, at han ikke var tilhænger af PKK. Tværtimod kritiserede han også organisationen. Han opfordrede dem til at stoppe volden og den tyrkiske AKP-regering til reformer.

“AKP skal tage flere skridt for at løse denne konflikt. Løsningen er uddannelse på modersmålet på offentlige skoler,” mente han.

Forskere: Tyrkisk politi stod “sandsynligvis” bag skud mod Elçi

PKK fik skylden for drabet på advokaten. I en tale i den vestlige by Balikesir indikerede den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan, at de militante kurdere stod bag drabet:

“Denne hændelse viser, hvordan Tyrkiet har ret i sin beslutsomhed i kampen mod terrorisme,” sagde Erdogan.

Men i februar 2019 sagde forskere fra Londons Universitet, at tyrkisk politi sandsynligvis var ansvarlig for drabet på den kurdiske advokat.

“Resultaterne af vores analyse bekræfter med stor sikkerhed, at ingen af de PKK-militante kunne have affyret skuddet, der dræbte Elçi,” skrev den London-baserede organisation “Forensic Architecture” i sin rapport.

Foto: Diyarbakir Barosu

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer