Læreren Ayşe Çelik kritiserede drab på kurdiske børn. Nu får hun et år og tre måneders fængsel for at have “rost terrorisme”.

Læreren Ayşe Çelik har af en tyrkisk domstol fået en fængselsstraf på et år og tre måneder.

Anklagen lyder på, at Ayşe Çelik har ”rost terrorisme og en terrororganisation” med de kommentarer, som hun fremkom med under tv-programmet Beyaz Show.

Den 8. januar 2016 talte Ayşe Çelik under tv-programmet, hvor den berømte tyrkiske komiker Beyazıt Öztürk er vært, om sammenstødene i det kurdiske Sydøsttyrkiet/Kurdistan.

“Ved du, hvad der sker i den østlige del af landet? Vær ikke tavs! Jeg vil gerne henvende mig til de lærere, der har forladt deres elever. Hvordan skal de vende tilbage der? Hvordan skal de se de uskyldige børn i øjnene? Sikke en skam! Lad ikke folk dø. Lad ikke børnene dø. Lad ikke mødrene græde.”

Publikum klappede af programmets vært, Beyazıt Öztürk, da han sagde:

”Vi gør vores bedste for at få det hørt. Dine ord har været en lektion for os. Forhåbentlig vil dit ønske om fred blive realiseret snart.”

Efter programmet igangsatte Diyarbakır’s anklagemyndighed en retslig undersøgelse af Ayşe Çelik for at have “rost terrorisme og en terrororganisation”, med henvisning til Kurdistans Arbejderparti (PKK), der står på Tyrkiets og EU’s terrorlister.

Den anklagede lærer henviste til kampe mellem tyrkiske sikkerhedsstyrker og militante fra PKK.

Ifølge en FN-rapport er cirka 2000 mennesker blevet dræbt i de kampe, heriblandt 800 sikkerhedsstyrker. 1200 af de dræbte er civile eller kurdiske militante. De tyrkiske myndigheders operationer har påvirket over 30 distrikter. Et sted mellem 335.000 og 500.000 mennesker, primært kurdere, er blevet tunget til at forlade deres hjem.

Ifølge tyrkiske myndigheder er operationerne et svar på PKK’s angreb, barrikader og voldgrave i civile boligområder.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer