I skyggen af Osmannerrigets folkemord på armienerne, er ezidierne begyndt at indsamle materiale nok til at anlægge anerkendelses- og indrømmelsessag sag imod Osmannerrigets arvetager, Tyrkiet.

Af Evin Botansen

En gruppe ezidier vil have folkemordet på 1,5 mio. ezidiere, som blev slået ihjel i perioden 1514 til 1918, anerkendt af Tyrkiet. Dette baseres på, at man mener at Osmannerriget flere gange satte store operationer i gang mod ezidierne, for at tilintetgøre dem eller tvangskonvertere dem til Islam, da man mente at de var ”djævle tilbedere” og ”vantro”.

I kølvandet på forberedelserne til sagen, har en række af kurdiske, arabiske og turkmenske historikere, forskere, akademikere, jurister og intellektuelle tilkendegivet deres støtte til ezidiernes kampagne mod Tyrkiet.

Kurdernes oprindelige religion

Ezidireligionen er en af de ældste religioner i det gamle Mesapotamien, og har eksisteret i flere tusinde år. I gammel tid, før den muslimske invasion, var alle kurdere ezidere. Men efter den muslimske invasion og udbredelsen af Islam som religion, blev flere og flere kurdere pålagt valget – lad jer konvertere til Islam eller dø. Nogle lod sig konvertere, mens andre hellere ville gå i døden for deres religion. Atter andre flygtede op i de bjergrige områder af Kurdistan, hvor der stadig den dag i dag bor ezidier.

De, der undveg døden og forsat kunne praktisere deres religion, blev sidenhen ofre for jævnlig forfølgelse af fundamentalistiske muslimer. Værst gik det udover de kurdere, der var bosat i det gamle Osmanner-rige.

Nu er ezidierne begyndt at samle materiale nok til at rejse tiltale mod Tyrkiet, Osmanner-rigets arvtager, til at indrømme og anerkende folkemordet på 1,5 mio. ezidiere, massakreret i perioden mellem 1514 og 1918.

Ezidier – en minoritet blandt minoriteter

Pga. forfølgelsen af og adskillige massakrer på ezidierne igennem historien, er tilhængere af religionen derfor kommet i fåtal. Man skønner at der kun findes omkring 1,5-2 mio. ezidier i dag.

Ezidismen findes kun blandt kurdere. Derfor er ezidierne en minoritetesgruppe blandt en anden minoritetsgruppe.

De er dels spredt over det meste af verden, men hoveddelen er bosat i de gamle kurdiske områder og Europa.

Mange tusinde bor desuden i Georgien og Armenien. Disse flygtede fra de kurdiske områder som følge af Osmannerrigets forfølgelse og massakrer under de osmannisk-russiske krige i hhv. 1828 og 1877-78, samt under 1. Verdenskrig.

Ezidier i Europa

Titusindvis af ezidiere opholder sig i dag i Europa som flygtninge. De fleste er flygtet til Tyskland, hvor de opholder sig som politiske flygtninge, pga. pres og diskrimination fra fanatiske muslimer, som har tvunget dem ud i flugt fra de kurdiske områder. Dog er en del også kommet til Europa som gæstearbejdere fra den tyrkiske del af Kurdistan, navnlig til Tyskland i 1970’erne.

Det sidste overgreb mod ezidier, fandt sted den 14. august 2007 i Shingal-området i Irakisk-Kurdistan. Her blev over 500 ezidiere dræbt og over 700 såre som følge af en selvmordsaktion.

I Danmark skønnes der at bo over 450 ezidier, hvoraf hovedparten er bosat i Odense og København. Mange af de herboende ezidier stammer fra Armenien, Georgien og Irak.

Der er generelt meget sparsomme oplysninger om dette kurdiske mindretal, hvorfor generelle og historisk korrekte oplysninger har været meget svære at statuere.

For at læse mere om ezidierne og deres kamp, gå ind på Ezidiforeningen Danmark – www.ezidi.dk

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer