To ezidier kritiserer KDP’s Peshmerga for at have trukket sig ud af Shingal. KDP’s parlamentariker Vian Dakhil er uenig i kritikken.

17-årige Ehklas Khidir lever til daglig i Tyskland, hvor hun modtager psykologbehandling. Som 14-årig blev hun kidnappet af IS, solgt til flere mænd og voldtaget i 154 dage.

”IS indtog min hjemby Shingal, efter at Peshmerga havde trukket sig ud,” husker Ekhlas. ”De forrådte os.”

Kort tid inden IS’ ankomst i Shingal den 3. august 2014, trak peshmerga-styrkerne, der var kontrolleret af Kurdistans Demokratiske Parti (KDP), sig ud. Befolkningen stod nu forsvarsløse.

Ekhlas blev taget til fange med sin mor, to søstre og to brødre. Faren blev skudt for øjnene af en chokeret Ekhlas.

Da Peshmerga senere fordrev IS fra Shingal midlertidigt i december samme år, greb Ekhlas chancen og flygtede til fods fra jihadisterne.

Vreden over KDP og peshmerga finder man også hos Marwah Ali. Den 23-årige kvinde bor ligeledes i Tyskland for at modtage behandling.

Hun blev også taget til fange af IS i august 2014 og solgt til fire mænd under tre måneders fangenskab. Jihadisterne kom stoffer i hendes mad for at bedøve hende. Marwah fortæller:

”Det var peshmergas skyld, at vi blev taget til fange. For de efterlod os om natten og stak af.”

KDP: IS havde bedre våben end os

Vian Dakhil, ezidi-medlem af det irakiske parlament og medlem af KDP, forsvarer peshmergas beslutning om tilbagetrækning med, at den kurdiske styrkes våben ikke var så gode som IS’ våben.

”Der var en ubalance mellem peshmergas våben og IS’ våben dengang,” siger Dakhil. ”IS havde amerikanske våben fra beslaglagte irakiske militærbaser i Mosul, mens nogle peshmerga kun havde lettere våben.”

Efter at have indtaget og plyndret de forladte irakiske militærbaser i Mosul to måneder forinden, rådede IS over nogle af verdens bedste, amerikanske våben. Udstyrsmæssigt stod de derfor langt stærkere end peshmerga, der ikke havde samme slags våben, og som trods deres erfaring i at infiltrere terrorceller aldrig havde kæmpet mod en decideret hær med tunge våben.

Derudover havde IS en anden fordel i forhold til at indtage Shingal, nemlig byens beliggenhed. Shingal ligger fjernt fra resten af de kurdiske områder i Irak, klemt inde mellem mange arabiske bosættelser, og det gav IS mulighed for at overtage områderne rundt omkring ezidi-bastionen og på den måde omringe den.

Men det hindrer ikke på det faktum, at peshmerga trak sig ud uden at advare de civile borgere i Shingal.

FN har i en rapport fra juni 2016 kritiseret peshmerga for ikke at have advaret den lokale ezidi-befolkning om, at den kurdiske styrke trak sig tilbage. Ej heller blev befolkningen evakueret. I rapporten hedder det:

”Da de indtog Shingal, mødte IS-krigere lidt eller ingen modstand. Beslutningen om at trække sig blev ikke effektivt kommunikeret ud til den lokale befolkning. Ingen evakueringsordrer blev givet, og de fleste landsbyer var oprindeligt uvidende om sammenbruddet af sikkerhedssituationen.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer