Ezidi Kulturforening i Danmark holdt helligdagen Çarşemba Sor (Røde Onsdag – påskefest) i Odense lørdag d. 21.april 2012.

Kilde: Ezidi.dk

Carshemba Sor er en helligdag hos ezidierne og betyder Røde Onsdag. Den svarer til de kristnes påske, hvor man farver æg og hygger sig. Hos ezidierne fejres Carshemba Sor altid den første onsdag i april måned efter den julianske kalender, dvs. i midten af april måned. I år faldt dagen på den 14.april. Carshemba Sor er ezidiernes nytår og symbolet på nyt liv og forårets komme. Derudover er dagen symbolet på skabelsen af vor verden.

Ifølge Ezidi-religionen sendte gud sin stedfortræder, englen Tawisi Melek, der er alle englers overhoved, og som ezidiere tror på, sammen med 6 andre engler for at skabe vore verden. Det siges, at verden blev skabt på 6 dage og den 7. dag, dvs. om onsdagen, var verden blevet helt skabt, hvorefter der holdtes hvile. På denne dag holder man hvile og fejrer dagen med mad, dans og musik. Man arbejder ikke og alt liv respekteres, både dyr og græs fredes denne dag. Man må ikke slagte dyr og må ikke grave i haven eller i markerne.Man kaster æggeskale på markerne for at det bringer lykke og frugtbarhed osv.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer