Træningslejr gør kvindelige Ezidi-krigere klar til at gå i krig mod IS for at sætte en stopper for dens belejring af Shingal-bjerget.

17 ezidi-piger strømmer ud af en bryllupssalon, der fungerer som deres militære træningslejr.

Deres plettede ansigter afspejler deres ungdom: Mange ser ikke ud til at være ældre end 13, selvom deres træner hævder, at de er mellem 15 og 22.

De unge militante er ved at lære at kæmpe med det formål at sætte en stopper for Islamisk Stats (IS) belejring af Shingal bjerget i det nordvestlige Irak/Sydkurdistan, hvor de bor.

Derfor tilbyder Kurdistans Arbejderparti (PKK) militæruddannelse til unge ezidier i alderen 15 til 30 under Shingals Modstandsenheder (Yekîneyên Berxwedana Şengalê).

På kasernen i Kursi dalen, som ligger på den nordlige side af Shingal bjerget, siger Qul Baher Said Hassan, en af YBŞ’s militante: “Jeg kan lide de våben,” til hendes klassekammeraters fnisen. Qul Baher hævder at være 15, men hun ser meget yngre ud.

“Ja, vi er de yngste kæmpere, men vores hjerter er gamle nok til at kæmpe,” siger hun.

Hader, der har syv års erfaring indenfor PKK, instruerer pigerne og siger, at de er ved at lære at være “fremtidens kvinder.”

”Alle disse piger er som mænd,” som hun siger.

I august stormede IS ind i bla. Shingal og truede tilhængere af ezidi-religionen – en af Iraks ældste minoriteter – med udryddelse. I en uge måtte titusinder ezidier tilbringe tiden på toppen af Shingal bjerget uden vand og mad. Omkring 100 bukkede under og døde, samtidig med at tusinder af ezidi-piger blev kidnappet af IS.

Ezidi-militante begyndte derefter at kæmpe imod IS, organiseret af kurdiske partier, heriblandt PKK. Sidstnævnte har tre træningslejre for YBŞ, to for mænd og et for kvinder. Hver gruppe består af omkring 20 rekrutter og modtager ni kurser over en periode på 15 dage.

Uddannelsen går ud på at lære at bruge AK-47, håndgranater samt læse PKK-lederen Abdullah Öcalans ideologi.

Qul Bahers far, Said, en ezidi politiker, er stolt, da han ser sin datter forklare baggrunden for, hvorfor hun og de andre er blevet krigere i så ung en alder.

“Alle ezidierne er vores familie,” siger hun. “Mange af vores piger blev taget af IS. Det er derfor, vi kæmper.”

Der er omkring 200 PKK-trænede krigere i YBŞ. Sidstnævnte ses af nogen som en underorganisation af PKK, der står på EU’s og NATOs terrorlister, hvilket har medført kritik, med beskyldninger om, at enheden ikke er styret af ezidier.

“[Gruppen] er ikke til gavn for os, fordi deres ledere ikke er ezidier” siger Sheikh Qassem Derbo fra Jelko-stammen. “De får deres ordrer fra PKK.”

THE NATIONAL

 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer