Kariane Westrheim, EUTCC forkvinde: ”En fjernelse af PKK fra terrorlisten vil samtidig fjerne Tyrkiets mangeårige argument om, at de ikke forhandler med terrorister.”

Af Kalik Merani & Jiyan.dk

EU Turkey Civic Commission (EUTCC), en organisation, der overvåger Tyrkiets overholdelse af EUs tiltrædelseskriterier, støtter en fjernelse af PKK fra EU’s terrorliste. Kariane Westrheim, EUTCC forkvinde, mener at en fjernelse af PKK fra listen samtidig vil fjerne Tyrkiets mangeårige argument om, at de ikke forhandler med terrorister.

Nogen vil mene, at det at man fjerner PKK fra listen over terrororganisationer ikke gør nogen forskel, da Tyrkiet allerede har forhandlet med PKK siden 2013 og har en officiel fredsproces kørende, trods EU’s terrorstempel.

Men ifølge professor Michael Gunter, generalsekretær i EUTCC, forhandler Tyrkiet ikke rigtigt med PKK.

“Tyrkiet forsøger snarere ensidigt at afgøre sagen ved at tilbyde nogle indrømmelser til kurderne, men i vid udstrækning ignorerer de PKK,” siger han til Rudaw.

I april kom Zeki Shengali, seniorleder i PKK, med en lignende erklæring, da han sagde, at gruppen har “mistet al tro på Erdogan”, den tyrkiske premierminister.

“Der har været dialog, men vi har endnu ikke haft nogen forhandlinger … Processen er ved at nå en blindgyde,” fortalte han Deutsche Welle.

Westrheim siger, at ”reelle forhandlinger” indebærer, at begge parter er nødt til at forpligte sig til regler og rammer for forhandlingerne.

“Desuden, er der i rigtige forhandlinger involveret en tredjepart, der ofte er inviteret for at spille rollen som mægler. Og så længe PKK stadig er på terrorlisten, vil Tyrkiet bruge det argument for ikke at forhandle rigtigt med terrorister – de nuværende samtaler fører ikke nogen steder. Det er bare snak.”

Ifølge Westrheim er terrorstemplet unfair, for ”PKK har aldrig brugt terroristiske midler”.

Jakob Lindgaard, en lektor ved Danish Institute for Study Abroad, er uenig:

“PKK kom på listen, fordi gruppen også har angrebet civile og turister i 1990’erne og dermed har udøvet terrorisme. Men de har holdt sig væk fra terrorisme de seneste år,” siger Lindgaard.

Kommentér via Facebook

kommentarer