Med dansk medvirken blev der i dag skrevet historie i Europarådet. Det lykkedes at stemme samtlige ændringsforslag fra de tyrkiske regeringsparlamentarikere ned og fjerne terrorstemplingen af PKK. Istedet for “PKK-terrorister”, vil man fremover skrive “PKK-aktivister”.

Europaparådets parlamentariske forsamling har i dag stemt om rapport om menneskerettighedssituationen i Tyrkiet, som led i at landet er under overvågning for sine krænkelser af grundlæggende rettigheder. Enhedslistens Europa- og menneskerettighedsordfører, Nikolaj Villumsen, der fulgt rapporten tæt og deltog i afstemningen glæder sig over resultatet:

– Det er en stor sejr for kampen for menneskerettigheder i Europa at det lykkedes at stemme samtlige ændringsforslag fra de tyrkiske regeringsparlamentarikere ned. I stedet kritiserer rapporten klart undertrykkelsen af kurdere og alevitter samt krænkelser af presse- og ytringsfriheden og retten til faglig organisering.

Den tyrkiske parlamentariker, Ertugrul Kurkcu, fra det prokurdiske BDP, havde sammen med Nikolaj Villumsen og andre medlemmer af Europarådets venstrefløjsgruppe foreslået at fjerne terrorstemplingen af PKK for at støtte fredsprocessen i Tyrkiet. Dette forslag blev vedtaget af et flertal af parlamentarikerne fra hele Europa. 

– Det er virkelig positivt at den parlamentariske forsamling med sin beslutning i dag tager klart afstand fra EU’s terrorliste og insisterer på en politisk løsning på det kurdiske spørgsmål. Jeg håber begge sider i konflikten vil følge opfordringen om at holde sig på fredens vej, siger Nikolaj Villumsen.

Flere højreorienterede parlamentarikere prøvede at få Tyrkiet taget ud af overvågningen. Men det blev stemt massivt ned af parlamentarikerne med 157 stemmer mod 54.

– De borgerlige politikere, der forsøgte at få Tyrkiet ud af overvågningen, har enten ikke læst rapporten eller har brug for nye briller. Listen af krænkelser som nævnes i rapporten er lang og Tyrkiet har med sit medlemskab af Europarådet forpligtet sig til at overholde den Europæiske Menneskerettighedskonvention, understreger Enhedslistens menneskerettighedsordfører. 

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer