Tyrkiet må ”øjeblikkelig” give adgang til Cizîrê, der for 8. dag er under blokade og udgangsforbud, mener Nils Muižnieks, Europarådets kommissær for menneskerettigheder.
Nils Muižnieks, Europarådets kommissær for menneskerettigheder, opfordrer i dag Tyrkiet til ”øjeblikkelig” at give adgang til Cizîrê i det sydøstlige Tyrkiet/Nordkurdistan. Byen har været under udgangsforbud i en uge, mens kampene mellem oprørere fra Kurdistans Arbejderparti, PKK og den tyrkiske hær fortsætter.
“Jeg opfordrer myndighederne til at sikre adgang til Cizîrê for uafhængige observatører, herunder fra Tyrkiets menneskerettighedsorganisationer, så rygter om menneskerettighedskrænkelser begået af sikkerhedsstyrker kan blive afkræftet,” skriver Muižnieks i en pressemeddelelse.
Han oplyser endvidere, at han har modtaget rapporter om, at det offentlige liv, herunder væsentlige tjenesteydelser såsom sundhedspleje, og kommunikationsmidler er blevet “alvorligt forstyrret som følge” af udgangsforbuddet.
“Mere bekymrende, så har jeg også fået alvorlige beskyldninger om overdreven magtanvendelse fra sikkerhedsstyrkerne mod civile.”
Den tyrkiske regering erklærede i sidste uge udgangsforbud i Cizîrê, en by med 120.000 indbyggere. I området raser konflikten mellem Tyrkiet og PKK. Ifølge indenrigsminister Selami Altinok er op til 32 PKK-militante blevet dræbt i Cizîrê, hvoraf kun én er civil. Folkets Demokratiske Parti, HDP mener derudover, at det civile dødstal er på 21, herunder børn.
Altinok: Udgangsforbud ophæves, så snart antiterror-operation er afsluttet
Altinok sagde i går på en pressekonference, at udgangsforbuddet vil blive ophævet, så snart operationen er afsluttet.
“De tyrkiske sikkerhedsstyrker udfører en anti-terror operation omkring byen for at forebygge PKK-angreb,” siger han og hævder, at 800 kilo sprængstof er blevet fundet under operationen.
Muižnieks skriver i sin pressemeddelelse, at de tyrkiske myndigheder har ret til at foretage operationer mod PKK.
Men han understreger, at “proportionaliteten og lovligheden af sådanne operationer altid bør blive gransket af myndigheder og domstole, herunder i lyset af de relevante internationale menneskerettighedsstandarder.”
Herhjemme er Nikolaj Villumsen, MF for Enhedslisten og medlem af Europarådet, glad for udmeldingen fra Muižnieks og kalder Tyrkiets operation i Cizîrê for ”helt ude af proportioner.”
”Der er en kæmpe fare for, at konflikten eskalerer til ukontrollerede niveauer i en meget blodig borgerkrig,” advarer han. ”Derfor må vi presse på, så det internationale samfund kræver en genoptagelse af fredsforhandlingerne med PKK og sikring af grundlæggende rettigheder for befolkningen i Tyrkiet.”
Over 40.000 mennesker er blevet dræbt i konflikten, siden PKKs væbnede kamp startede i 1984.