Adskillige europæiske politikere arbejder på at fjerne Kurdistans Arbejderparti (PKK) fra EUs terrorliste med den begrundelse, at terrorstemplet er en hindring for en politisk løsning på konflikten.
Fotos: Jakob Holdt, Jonasson, Bommel
Ögmundur Jónasson er medlem af Europarådet, indtil sidste år indenrigsminister i Island og har underskrevet en kampagne for at frigive den fængslede PKK-leder Abdullah Öcalan.
“Vi har brug forhandlingerne med henblik på at skabe fred. Man forhandler ikke med en officielt udpeget terrorist, så PKK bør fjernes fra listen over terrororganisationer,” siger han til Rudaw.
Harry van Bommel, medlem af det hollandske parlament for Socialistisk Parti, mener, det ville være godt at fjerne PKK fra listen, så længe gruppen afstår fra at bruge vold.
“Ved at fjerne PKK fra listen vil det være et vigtigt skridt for at opbygge tillid mellem Tyrkiet og kurderne,” fortæller Bommel til Rudaw.
Nikolaj Villumsen, medlem af Europarådet og Folketinget for Enhedslisten, går ind for forhandlinger mellem parterne.
“Men det kan vi ikke gøre ved at stemple PKK som terrorister, fordi man forhandler ikke med terrorister. Det er absurd at stemple PKK som terrorister, når selv den tyrkiske stat mødes med organisationen,” siger Villumsen til Rudaw.
Ifølge Ahmet Alis, historiker fra Bogazici Universitet, er terrorstemplet et stort problem for PKK, da det begrænser dem i forhold til internationalt omdømme og økonomi.
“Terrorstemplet delegitimerer organisationen internationalt, fordi du sidder ikke ved samme bord som terrorister. Desuden er det ulovligt at samle penge ind til PKK,” siger han til Rudaw.
Ifølge Kariane Westrheim, formand for EU Turkey Civic Commission (EUTCC), en organisation, der overvåger Tyrkiets overholdelse af EU s tiltrædelseskriterier og som støtter fjernelse af PKK fra listen, har den kurdiske organisation ”aldrig brugt terroristiske midler”.
Jakob Lindgaard, en lektor ved Danish Institute for Study Abroad, er uenig:
“PKK kom på listen, fordi gruppen også har angrebet civile og turister i 1990’erne og dermed har udøvet terrorisme. Men de har holdt sig væk fra terrorisme de seneste år,” siger Lindgaard.