Mange europæiske parlamentsmedlemmer kræver, at deres lande åbner døren for ezidi asylansøgere, det forfulgte mindretal i Irak.
Af Deniz B. Serinci
Tobias Huch, et medlem af det tyske parlament, opfordrer det internationale samfund til omgående at gribe ind i Nordirak/Kurdistan, hvor ezidierne i nu tre uger har været belejret af Den Islamiske Stat i Irak og Syrien (ISIS).
“I Rwanda så vi den anden vej, men nu bør vi handle. Jeg håber, at Tyskland og hele EU anerkender dets forpligtelser og forhindrer folkedrabet sammen med USA,” siger Huch.
Han fastholder, at den bedste beskyttelse for ezidierne er at levere våben, så de kan “forsvare sig selv.” Men han tilføjer, at “retten til asyl er en universel menneskerettighed. EU bør beskytte mennesker, der bliver forfulgt.”
“Hvis vi ikke kan sikre, at de kan leve i sikkerhed i deres hjemland, så har de helt sikkert ret til asyl i Danmark og EU,” siger Nikolaj Villumsen, Folketingsmedlem.
“Vi kan ikke bare se på, mens fanatiske og fascistiske grupper, såsom ISIS, dræber kurdere, kristne og ezidier,” tilføjer Villumsen.
På sin Facebook-side, skriver det irakiske parlamentsmedlem Vian Dakheel, at hun deltog i et møde med EU-ledere og EU-ambassadører, der understregede “behovet for at finde en løsning og sikkert sted for ezidier og give dem asyl, så snart de ankommer til landet.”
“Der var en masse sympati fra ambassadørerne overfor ezidiernes lidelse og de vil tage tilbage ideerne til deres respektive lande,” skriver Dakheel.
Hollandsk MF: Hvis våben ikke hjælper, så lad os give asyl
Jabar Amin, et svensk parlamentsmedlem, siger at en person, hvis hjemland ikke kan garantere hans eller hendes liv og sikkerhed pga. deres politiske synspunkter, etnicitet eller religiøse tilhørsforhold, bør have ret til at blive tildelt asyl i Sverige og EU.
“Dette princip skal også gælde for ezidier. De ezidier, som nu søger asyl i Sverige eller et andet EU-land, kan ikke sendes tilbage dertil, så de bør få asyl,” siger Amin og støttes af et andet svensk medlem af parlamentet, Ann-Margarethe Livh.
“Hvad sker der i Shingal, er forfærdeligt. Hvis deres sikkerhed ikke kan garanteres, bør vi give dem asyl,” mener Livh.
Struan Stevenson, en britisk medlem af Europa-Parlamentet, fastholder, at Vesten skal gøre “alt i sin magt” for at stoppe ISIS og afslutte dets “brutalitet og deres folkemorderiske kampagne”. Men hvis det ikke lykkes, er Vesten ”rede til at række sin hånd ud til forfulgte mennesker,” siger han.
Harry van Bommel, parlamentsmedlem i Holland, roser de amerikanske luftangreb imod ISIS- mål og håber mere hjælp vil blive leveret til Kurdistans regionale regering (KRG).
”Hvis de kurdiske kræfter får de rigtige våben, kan de sikre, at størstedelen af ezidierne vil være i stand til at bo i deres hjemland,” siger Bommel. “Men hvis freden ikke kan sikres, bør vi som Europa være mere generøse med at acceptere folk, for eksempel ezidier.”
Christina Kampmann, et medlem af det tyske parlament, kalder situationen for ezidier i Shingal “forfærdeligt og farligt”, og kræver, at Europa tilbyder asyl.
Politiker: Asyl er præcist, hvad ISIS ønsker
Nogle parlamentsmedlemmer afviser tanken om asyl. Medlem af det britiske parlament, Nadhim Zahawi siger, at ezidier ikke selv ønsker at forlade Irak, som har været deres hjemland i tusinder af år.
“Alt, hvad de ønsker, er at deres samfund bliver befriet fra ISIS’ barbari, ikke asyl,” siger Zahawi.
Charles Tannock, medlem af Europa-Parlamentet fra Storbritannien, argumenterer for en mere restriktiv politik.
“Jeg ville ikke acceptere en åben EU-politik, efter Storbritannien allerede tager imod mange flygtninge fra hele verden,” siger han.
Desuden er asyl præcist, hvad grupper som ISIS ønsker, fastholder han.
”Jihadisterne ønsker at udvise alle ikke-sunni-muslimer fra Mellemøsten, hvilket vil være en historisk tragedie,” siger Tannock.
Eksperter beskriver truslen mod ezidier som ekstreme.
Saliha Fetteh, lektor i Mellemøststudier på Syddansk Universitet, siger, at hvis “nogen har brug for asyl lige nu, så er det ezidierne.”
“De har altid været forfulgt og vil altid være forfulgt, desværre,” siger Fetteh.
Fetteh og professor Christine Allison fra University of Exeter, er enige om, at vi snart vil se “enden for Ezidisme i Irak.”
Diyar Awde, en yezidi, der flygtede fra ISIS og nu er i nabolandet Tyrkiet, siger, at han håber på europæisk asyl.
“Irak er fortid for os nu,” fortæller han. “Vi kan ikke leve der som mennesker.”