EU og USA kritiserer Tyrkiets fratagelse af parlamentarikers status og forsøg på at lukke HDP. Tyrkiet forsvarer sig med, at HDP “arbejder sammen med PKK.”

Foto: Erling Skov Madsen

I går fratog det tyrkiske parlament et HDP-medlem, Ömer Gergerlioglu, sin status som parlamentariker. Derudover erklærede den offentlige anklager i landet, at det kræver det pro-kurdiske HDP lukket.

Det møder kritik hos både USA og EU.

“Vi …følger med i bestræbelserne på at forbyde HDP, en beslutning, der vil undergrave de tyrkiske vælgeres vilje, underminere demokratiet i Tyrkiet og fratage millioner af tyrkiske borgere deres valgte repræsentation,” siger talsmanden for USA’s udenrigsministerium Ned Price.

”Vi opfordrer Tyrkiets regering til at respektere ytringsfriheden,” tilføjer han.

Europa-Parlamentets rapportør for Tyrkiet, Nacho Sánchez Amor og formanden for EU-Tyrkiet-delegationen, Sergey Lagodinsky siger:

”Vi fordømmer på det kraftigste beslutningen om at fratage menneskerettighedsforkæmperen og HDP-parlamentarikeren Ömer Gergerlioğlu sin parlamentariske plads og parlamentariske immunitet.”

Tyrkiet afviser kritikken.

Den tyrkiske offentlige anklager Bekir Sahin siger, at HDP “arbejder sammen med PKK-terrorister og tilknyttede organisationer og fungerer som en forlængelse af de organisationer”.

Han tilføjer, at HDP’s aktiviteter truer “med at ødelægge statens udelelighed.”

Devlet Bahceli, leder af det højrenationalistiske MHP. der er allieret med Erdogan, siger: ”HDP er en kriminel organisation forklædt i en politisk kappe.”

HDP afviser anklagen om, at de skulle støtte PKK.

HDP formåede ved valget den 7. juni 2015 at komme over den tyrkiske spærregrænse på 10% og dermed blive repræsenteret i det tyrkiske parlament.

I november 2016 blev medlederne af HDP, Selahattin Demirtaş og Figen Yüksekdağ samt andre HDP-parlamentarikere anholdt. De sidder stadig fængslet.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer