Onsdag offentliggør EU dets statusrapport over lande, som er i optagelsesforhandlinger med EU, og Tyrkiet får atter kritik af Bruxelles.

Især handler kritikken mod Tyrkiet om, at landet fængsler kritiske journalister og for nylig sendte kanonbåde til farvand, som græskcyprioterne påberåber sig for at bore efter gas.

Rapporten skriver, at ”Tyrkiet sikrer ikke i tilstrækkeligt grad ytringsfriheden. Et meget stort antal sager er anlagt sag mod journalister og antallet af journalister i fængsel er bekymrende.”

Rapporten anerkender, at der er sket ”store fremskridt i Tyrkiet i løbet af de seneste 10 år, men der er brug for en betydelig indsats for at sikre de grundlæggende rettigheder i praksis, især ytringsfrihed”.

EU opfordrer også Ankara til at være varsom i dets forhold til Cypern og undgå enhver form for handling, som kan skade ”gode naboskabsforbindelser”.

Ifølge rapporten er det især journalister, som skriver om følsomme emner, som statsforbindelser til islamistiske bevægelser, kurdiske mindretalsrettigheder og det armenske folkemord, der risikerer at blive retsforfulgt og idømt fængselsstraffe under antiterrorlove.

Kommentér via Facebook

kommentarer