En af de kendte midtanatolsk-kurdiske politikere Eşref Erdem, som i 40 år var aktiv politiker i CHP og har mange slægtninge i Danmark, beskylder nu sit tidligere parti for at være nationalistisk og chauvinistisk.

Eşref Erdem spillede en aktiv rolle i Det Republikanske Folkeparti, CHP i næsten fire årtier, men blev med årene mere kritisk overfor partiet, da det under den tidligere leder Deniz Baykal blev mere og mere nationalistisk.

Erdem stammer selv fra det kurdiske mindretal i Haymana i Ankara og har mange slægtninge i Danmark. Han mener, at CHP bør støtte fredsforhandlingerne med PKK i højere grad.

”CHPs største ulempe i dag er, at det har låst sig selv fast til en chauvinistisk og nationalistisk strategi.”

Som det største oppositionsparti i Tyrkiet, har CHP faktisk accepteret, at der føres fredsforhandlinger med PKK, mens det andet oppositionsparti MHP (Nationalistisk Aktionsparti) er imod. Men ifølge Erdem fylder de nationalistiske strømninger stadig for meget i CHP.

Erdem henviser til, at de fleste borgere i Tyrkiet ønsker en stopper for blodsudgydelserne.

”Derfor bør oppositionen støtte mere op om det. Vi kender MHPs holdning. Men jeg har desværre ikke set den holdning hos CHP, som jeg havde håbet. Derfor kan jeg ikke se CHP for mig i Tyrkiets fremtid.”

CHP fik især kritik for sin nationalisme i efteråret 2009, da Onur Öymen, parlamentsmedlem fra CHP – og tidligere tyrkisk ambassadør i København – under en debat i det tyrkiske parlament forsvarede statens hårde fremfærd i Tunceli/Dêrsim i 1937-’38, hvor tusinder af kurdere blev massakreret. Da partiets formand Deniz Baykal nægtede at tage afstand fra Öymens udtalelser, trak flere hundrede personer, heriblandt borgmestre, sig ud af CHP i Tunceli/Dêrsim. Flere steder i denne provins hang folk billeder op af Öymen med Hitler-skæg, ligesom europæiske tyrkere og kurdere under et møde med en CHP-politiker råbte ”Fascistiske CHP” i vrede over Öymens udtalelser.

Da Deniz Baykal efter en sexskandale måtte forlade partiet i maj 2010, blev Kemal Kilicdaroglu, selv alevi og kurder fra Tunceli/Dêrsim, ny formand. Med indsættelsen af Kilicdaroglu håbede visse fløje angiveligt på at stoppe CHPs krise.

For to måneder siden erklærede en parlamentariker fra CHP, Birgül Ayman Güler at ”den tyrkiske og kurdiske nation aldrig kan ligestilles”. Det skete under en diskussion i det tyrkiske parlament, der omhandlede muligheden for at ophæve forbuddet mod at forsvare sig på kurdisk ved domstolene.

EN SON HABER

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer