KV-kandidat Erkan Yapici (S) fra Ishøj: “Når vi siger ”integration”, sender vi et signal med en løftet pegefinger om, at ”du” skal integreres. Men når vi siger ”medborgerskab”, handler det om ”os alle” sammen.”

Et ord, der går igen i debatten om flygtninge/indvandrere er integration.

Men netop det ord er i virkeligheden med til at ekskludere mennesker og opdele folk i ”os” og ”dem”. Det mener Erkan Yapici, kandidat til kommunalvalget for S i Ishøj.

”Jeg ser hellere en medborgerskabspolitik, der gælder for alle, uanset religion, etnicitet.”

”Når vi siger ”integration”, sender vi et signal med en løftet pegefinger om, at ”du” skal integreres. Men når vi siger ”medborgerskab”, handler det om ”os alle” sammen,” tilføjer han.

Og netop medborgerpolitikken er noget, han har taget til sig i det nuværende Integrationsråd i Ishøj, hvor han er medlem.

”Via rådet har vi afholdt konferencer, hvor folk er blevet hørt og hvor vi har rettet service mod dem. Vi ser dem som mennesker, fremfor en byrde.”

Erkan er født og opvokset i Ishøj, hvortil hans forældre kom som gæstearbejdere fra Konya-provinsen i Tyrkiet. De sidste 13 år har Erkan arbejdet som koordinator indenfor borger- og socialservice i kommunen. Han er gift og har tre børn; en pige og to drenge.

Interessen for politik har gjort, at han som den første i sin familie, gik ind i det. Han stillede op for SF til kommunalvalget i 2009. Senere skiftede han til Socialdemokraterne.

Noget af det, der dengang overbeviste Erkan om at gå ind i politik var 2001-valget, hvor de borgerlige med Dansk Folkeparti som støtteparti kom til magten.

”Med DF kom stramningerne på udlændingepolitikken, ligesom tonen om etniske minoriteter blev forværret,” siger han og husker:

”Jeg som aldrig havde brudt loven og oven i købet havde taget sig en uddannelse, blev pludselig set som en ballademager.”

Der blev generaliseret meget om nydanskerne og tonen fik næring af den politiske elite.

”Når toppen bruger sådan en tone, så bliver det også legitimt for resten af Danmark at gøre det.”

19. november vil Erkan så være at finde på stemmesedlen til kommunalvalget for anden gang. Og netop lokalvalg er vigtigt, understreger han.

”Politikken på lokalt plan berører den enkeltes hverdag og vi lokalpolitikere kommer tættere på borgerne.”

Blandt mærkesagerne er nedbringelse af ledigheden i Ishøj. Den høje ledighed skyldes blandt andet, at produktionsjob er blevet flyttet til udlandet.

”Vi skal tage fat på lokalfirmaer og overtale dem til at ansætte flere lokalborgere. Der skal oprettes ekstra erhvervsliv i Ishøj.”

En anden mærkesag er uddannelse. Mange unge falder fra gymnasier, osv.

”En løsning på uddannelsesproblematikken er rollemodeller og at vi opretter projekter i kommunalt regi, heriblandt mentorordning.”

Hvilken forskel kan disse tiltag gøre?

”Vi ved fra tidligere rollemodel-projekter med kvinder, at det har hjulpet. Hvis de unges forældre kun har gået i 5. klasse i hjemlandet, hvor meget kan de så hjælpe deres børn i Danmark? Derfor er det nødvendigt med mentorordninger.”

Der er et par uger til valget. Indtil videre har Erkan fået positiv respons og støtte fra familien.

”Uden familieopbakning når man ikke langt, så derfor er det afgørende, at få det afklaret med familien.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer