“Denne mand,” sagde Erdogan i dag om Demirtaş. “…er ikke blevet fængslet på grund af hans politiske udtalelser, men fordi han ikke lagde afstand til terror.”

Wikimedia Commons

I går opfordrede Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (ECHR) Tyrkiet til “straks at løslade” den kurdiske politiker Selahattin Demirtaş, der har været fængslet siden 2016.

Under en tale til sit AK-parti i parlamentet sagde den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan, at den europæiske domstol har forsvaret en “terrorist”, og at kun tyrkiske domstole kan træffe en afgørelse i Demirtaş-sagen.

Den tyrkiske præsident fastslog, at landet ikke er bundet af den europæiske domstol, som hans samtidig beskyldte for at være “dobbeltmoralsk”.

“Denne mand,” sagde Erdogan i dag med hentydning til Demirtaş. “…er ikke blevet fængslet på grund af hans politiske udtalelser, men fordi han ikke lagde afstand til terror. Han er skyldig i folkets øjne, fordi han åbnede op for snesevis af menneskers død på vegne af en separatistisk terrororganisation. Han er morderen bag 53 af vores børns død i Diyarbakır. Det er ham, der fik mine kurdiske brødre ud på gaden og var skyld i deres død.”

Erdogan henviser til oktober 2014, hvor Demirtaş opfordrede folk til at demonstrere til fordel for den syrisk-kurdiske by Kobanî, der var ved at blive løbet over ende af Islamisk Stat (IS).

HDP-politikere bliver ofte retsforfulgt i Tyrkiet, hvor regeringen betragter partiet som en politisk gren af PKK, der betragtes som en terrororganisation af både Tyrkiet og EU.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol sagde i går, at den ikke kan finde beviser for, at den tidligere leder af Folkenes Demokratiske Parti (HDP), Demirtaş skulle havde begået en terrorrelateret lovovertrædelse.

Se indslag med Erdogans udtalelser (på tyrkisk)

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer