“Den rædselsvækkende undertrykkelse, som kurderne var udsat for under Saddam Hussein, bør blive en nødvendig del af vores børns uddannelse.” Det siger Struan Stevenson, britisk medlem af Europa-Parlamentet og formand for Parlamentets Delegation for Forbindelserne med Irak.

Af Deniz B. Serinci
FOTO: PRIVAT

Selvom der er gået over 25 år siden, Saddam Hussein begik folkedrab mod kurderne, kendt som Anfal, må historien ikke gå i glemmebogen. Det mener Struan Stevenson. Han er britisk medlem af Europa-Parlamentet og formand for Europa-Parlamentets Delegation for Forbindelserne med Irak.

“Den rædselsvækkende undertrykkelse, som kurderne var udsat for under Saddam Hussein, bør blive en nødvendig del af vores børns uddannelse,” siger Stevenson til Rûdaw.

Han er en del af et stigende antal vestlige politikere, der støtter Kurdistans regionale regering (KRG) i en formel anerkendelse af Anfal-kampagnen som et “folkedrab” og at 16. marts skal blive en international dag mod brug af kemiske våben. 16. marts 1988 blev befolkningen i Halabja angrebet med kemiske våben, herunder sennepsgas, hvilket forargede den offentlige opinion på verdensplan og blev symbolet på Anfal -kampagnen. 5000 mennesker blev dræbt i Halabja den dag.

“Det er vigtigt, at EU og de ​​vestlige lande anerkender Anfal som et folkemord, fordi vi skal lære af historien og sikre, at det aldrig sker igen,” siger Stevenson.

I 2012 var Sverige det første land i verden til at anerkende massakrerne mod kurdere som folkemord. Få måneder senere anerkendte det britiske parlament også Anfal. Efter det, vil flere og flere politikere have hele Europa og Vesten til at følge efter Sverige og England, blandt dem de britiske parlamentsmedlemmer Lord Clement Jones, Robert Halfon, de svenske parlamentsmedlemmer Annika Lillemets , Valter Mutt , det canadiske parlamentsmedlem Jim Karygiannis og danske Nikolaj Villumsen .

Ifølge det britiske parlamentsmedlem Robert Halfon har den manglende internationale anerkendelse forårsaget en “dyb følelse af forurettelse blandt kurderne”. Derfor vil han have de vestlige regeringer til at presse på en relevant resolution i FN.

“Anerkendelse ville betyde, at de ansvarlige for krigsforbrydelser ville kunne komme foran den internationale domstol og erstatning vil blive givet til Kurdistans regionale regering. Kurderne er en nation, der ikke lever i fortiden, men lærer af fortiden. Anerkendelse ville hjælpe med at helbrede deres sår,” mener Halfon.

Læs mere på RUDAW

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer