Hele Enhedslistens folketingsgruppe skal tage til Tyrkiet for at følge retssager mod HDP.

Enhedslistens medlemmer af Folketinget skal på skift til Tyrkiet, hvor de skal følge retssager imod parlamentarikere fra Folkenes Demokratiske Parti (HDP). De prokurdiske parlamentarikere er blevet anholdt, mistænkt for at støtte Kurdistans Arbejderparti (PKK), som står på Tyrkiet og EU’s terrorliste.

Søren Søndergaard, menneskerettighedsordfører for Enhedslisten, oplyser overfor Jiyan.dk, at partiet har adopteret de HDP-politikere, der er anholdt i Tyrkiet. For at vise yderligere opbakning, skal de 14 MF’ere løbende derned, når HDP’erne stilles for retten. Søndergaard skal også selv derned.

”Jeg vil holde øje med, at HDP-parlamentarikerne får en fair retssag og dermed støtte demokratiet i Tyrkiet,” siger han til Jiyan.dk.

I 1996 blev Søndergaard anholdt, da han var taget til den kurdiske hovedby Diyarbakir, for at følge retssagen mod dansk-kurderen Kemal Koç.

Derudover blev Søndergaard sammen med fire andre politikere og organisationsfolk registreret af den tyrkiske ambassade i København og nægtet indrejsetilladelse til Tyrkiet. Det skete, fordi de havde deltaget i en høring i Folketinget i marts samme år med deltagere fra Kurdistans Parlament-i-eksil, som er en del af PKK. Sekretæren fra den tyrkiske ambassade i København Mehmet Taşır forklarede dengang til avisen Aktuelt:

”… alle, der arbejder for det kurdiske mindretal arbejder for en terroristisk organisation, og vi har fuld ret til at registrere dem.”

Denne gang frygter Søndergaard ikke lignende tiltag fra Tyrkiets side.

”Jeg er ikke bange. Jeg betjener mig kun af fredelige midler. Det vil være uklogt af Tyrkiet at anholde mig.”

HDP var inden anholdelser det tredjestørste parti i Tyrkiet med 59 pladser i parlamentets 550 pladser. Partiet mener, at præsident Erdogan og hans AKP-parti forsøger at tvinge dem ud af parlamentet og dermed få mere magt til AKP selv.

Sidstnævnte derimod siger, at HDP er den politiske gren af PKK og at dets parlamentsmedlemmer derfor bør retsforfølges. Det er en anklage, HDP afviser. HDP anses dog af eksperter for at være tæt på PKK. Det vil Søndergaard ”ikke blande” sig i.

”Det altafgørende her og nu er at vende tilbage til fredsprocessen mellem PKK og den tyrkiske regering. HDP er nogen af dem, der har presset mest på for at genstarte den proces,” siger EL’eren.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer