Samtidig med regeringens forslag om at sende danske kampfly fremsætter Enhedslisten i dag beslutningsforslag om, at Danmark skal arbejde for våben til kurderne i Syrien.

Foto: Rudaw

Kurderne i Syrien, kendt som Rojava kæmper lige nu en kamp, efter at Islamisk Stat (IS) i knap 14 dage har løbet stormløb mod byen Kobani, hvor der befinder sig omkring 400.000 civile kurdere, arabere og kristne.

Forsvarsordfører Nikolaj Villumsen siger:

– Situationen i de kurdiske områder i Syrien er lige nu meget mere akut end i Irak. Derfor forstår jeg ikke, at resten af Folketinget vil sende Danmark i krig i Irak, når det er i Syrien, det brænder på. Der er et akut behov for at afværge en humanitær katastrofe.

Villumsen er glad for, at Danmark har hjulpet med at transportere våben til kurderne i Irak. Men da situationen lige nu er endnu mere kritisk i Syrien, foreslår Enhedslisten derfor, at Danmark sikrer våben og humanitær hjælp til “de demokratiske kræfter her.” Villumsen mener, at det er den mest effektive måde at bekæmpe IS på.

– Luftangreb kommer ikke til at stoppe IS i Irak. Tværtimod kan det styrke ekstremisterne i IS, når civile irakere igen vil blive dræbt af amerikanske og danske bomber. Vi mener grundlæggende, det er den forkerte strategi til at bekæmpe IS, siger EL’eren og tilføjer:

 – Det er paradoksalt, at regeringen nu vil sende kampfly til Irak, hvis hær i forvejen er tungt bevæbnet og trænet af USA. Det grundlæggende problem i Irak er, at regeringen i Bagdad holder den kurdiske og sunni-muslimske befolkning uden for indflydelse. Det er et politisk problem, der ikke løses med bomber.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer