Danmark må fordømme Tyrkiets fængsling af den kurdiske politiker Leyla Güven. Det mener Christian Juhl, medlem af Folketinget for Enhedslisten.

Interview med Christian Juhl.

Du har mødt Leyla Güven, da hun var i Danmark. Nu er hun i dømt 22 års fængsel for terrorstøtte…

“Det er ganske uacceptabel. Jeg forventer, at vores udenrigsminister Jeppe Kofod vil reagere kraftigt mod Tyrkiet.”

Hvorfor?

“Leyla Güven har ikke gjort noget ulovligt. Hun har brugt sin ret til at ytre sig. Det er kun (Tyrkiets præsident Recep Tayyip, red) Erdogan, der bruger fængsler som afstraffelse mod sine politiske modstandere.”

Du mødte hende i Danmark. Hvilke indtryk fik du?

“Det var en stille og rolig kvinde med klare holdninger på menneskerettigheder og kurdernes rettigheder. En meget klog kvinde.”

De tyrkiske anklagere siger, at Leyla Güven støtter PKK, der står på EUs terrorliste. Hun sultestrejkede jo for PKK’s leder Abdullah Öcalan sidste år. Hvad siger du til det?

“Det viser, at Erdogan er i afmagt, når de skal bruge så ekstreme udtaleser om en kvinde, der sidder i deres parlament og kun gør sit arbejde.”

Hun sultestrejkede for PKK’s leder Abdullah Öcalan sidste år?

“Det er ikke ulovligt at sympatisere med Öcalan og kræve ham frigivet. Det er ganske uacceptabelt at give 22 års fængsel for det. Erdogan er med til at presse folk væk.”

Hvordan?

“Når man ikke giver mennesker mulighed for at ytre sig på demokratisk og lovlig vis i parlamentet, så overlader man dem til den udenomsparlamentariske vej, i værste fald den væbnede kamp. Erdogan er med til at presse folk, fordi de så føler, at de kun har en mulighed tilbage.”

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer