Enhedslisten går ind i sag om Fatih Baran. Baran siger, at han “måske” begik en fejl.

Af Deniz Berxwedan Serinci

Fatih Baran, der stiller op til kommunalvalget for Enhedslisten i Brøndby, har deltaget i en mindehøjtid for en selvmordsbomber, der dræbte civile i Tyrkiets hovedstad Ankara sidste år.

Søren Søndergaard, Folketingsmedlem for Enhedslisten, slår fast, at partiet tager afstand fra angreb på civile.

”Hvis man støtter terror rettet mod civile, så kan man ikke være kandidat for Enhedslisten,” siger Søndergaard helt generelt.

Steen Andersen, Enhedslistens politiske ordfører i Brøndby, ”kender ikke til den konkrete sag og kender ikke til Fatih Barans tilknytning til sådan en begivenhed.”

Men helt generelt fastslår Andersen, at ”hvis man som Enhedslisten-kandidat deltager i hyldest af terrorisme, så har man et problem”.

Samtidig mener Andersen, at det er afhængig af konteksten. Man kan godt deltage i noget, uden at bifalde det, mener den politiske ordfører.

”Jeg har snakket med mennesker, der deltog i mindehøjtiden for Omar (Hussein, gerningsmanden bag Krudttønden- og Synagogeangrebet, red.), som på ingen måde hylder hans gerning.”

Søren Søndergaard siger, at han har snakket med Baran, og at det ”gav et andet billede”.

”Som jeg har fået at vide, så var formålet med mindehøjtiden ikke at hylde selvmordsbomberen, men kurdiske krigere, der kæmpede mod Islamisk Stat (IS). Selvmordsbomberen blev først tilføjet senere.”

Hovedpersonen selv, Fatih Baran, forklarer, at hans deltagelse i arrangementet ”måske var en fejl, men på ingen måde et udtryk, at jeg støtter selvmordangreb eller angreb på civile – uanset hvem de måtte være.”

Han understreger samtidig, at han hverken arrangerede eller stod for mindehøjtiden.

”Mindehøjtidelighed (var) arrangeret af nogle familier i Danmark, som havde mistet familiemedlemmer i Tyrkiet og i kampen mod IS,” skriver Baran i en sms. ”På selve arrangementet blev også en selvmordsbomber nævnt. Det var heller ikke noget, som jeg tog initiativ til.”

I situationen valgte Baran ”ikke at tage det op af hensyn til de andre dræbtes familier.”

Hertil stiller Jiyan.dk to spørgsmål:

-Du tog det ikke op ”af hensyn til de andre dræbtes familier.” Men selvmordsbomberen har ikke familie i Danmark. Så hvorfor skulle du tage hensyn til nogen, som ikke var der?

-Hvorfor bliver videoen med mindehøjtiden først fjernet 1,5 år efter, at den blev lagt op? (Videoen blev først fjernet få dage inden kommunalvalget, red.)

Fatih Baran svarer ikke på de to spørgsmål.

Læs også: Tyrkiske socialdemokrater i Danmark støtter Erdogan (Zetland)

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer