I generationer er de blevet forfulgt for at tilbede påfugleenglen Taus, som de mener er Guds repræsentant, men som muslimer kalder Satan. Læs om Ezidi’erne og deres tro.

Af Ezidi.net/Mehdi

Hvilken betydning har påfuglen? 

Tawsi Melek, er den mest betydelige guddom for Ezidierne. Tawsi Melek er ikke kun i Ezidiernes besiddelse, han tilhører hele verden. Ezidierne mener at de har verdens ældste religion, den oprindelige tro som kendetegnes ved Tawsi Melek, og at alle andre religiøse traditioner er relateret til dem via påfugle-englen. De hævder at Tawsi Melek er den sande skaber og hersker af universet, og er derfor en del af alle religiøse traditioner. Han træder dog ikke altid frem i disse diverse traditioner som en påfugl. Tawsi Melek har igennem tiden vist sig i mange andre skikkelser.

Ezidierne tror ikke på at Tawsi Melek er den øverste Gud. Den øverste Gud skabte Tawsi Melek som en udstråling for begyndelsen af tid. Han blev bragt i skikkelse så han kunne den usynlige, transcendentale øverste Gud et middel til at skabe og administrere universet. Tawsi Melek er derfor en håndgribelig, tæt form af den uendelige øverste Gud. For at assistere Tawsi Melek med denne vigtige rolle, skabte Gud også seks andre mægtige engle, som var, ligesom Tawsi Melek, udstrålinger af den øverste Gud og ikke separat fra ham.
Tawsi Melek var den første der dukkede op fra Guds Lys i skikkelse som en 7-farvet regnbue, som er en skikkelse han fortsat den dag i dag udviser (normalt som en regnbue omkring solen). Ezidierne hævder også at Tawsi Melek og de 6 mægtige engle er samlet set de 7 farver i regnbuen. Derfor var de 6 mægtige engle oprindeligt en del af Tawsi Melek, den oprindelige regnbue udstråling, som delte sig for at blive til regnbuens 7 farver, som samlet set er de 7 mægtige engle. Af de 7 farver på regnbuen, blev Tawsi Melek forbundet med farven blå, da denne farve symboliserer himlen og havet, som er kilden til alle de andre farver.

Tawsi Melek var derfor både den øverste Guds første skikkelse og en af de 7 mægtige engle, som er et kosmisk hepta (græsk, hepta = 7), der er nævnt i mange religiøse traditioner. Jøder, Kristne, Persere, Egyptere har alle deres 7 engle og skabere.

Så snart de 7 mægtige engle blev skabt, blev jorden skabt af dem ud fra substanserne i den oprindelige perle. Det forblev ufrugtbart og gik derefter pludseligt ind i en fase af intens forsat rystende, måske indtræffende samtidigt med det voldsomme jordskælv og vulkansk aktivitet, som var allestedsnærværende på den unge Jord. For at skabe ro, sendte den øverste Gud påfugle-englen til jorden for både at skabe ro på jorden og velsigne den med fler-farvede flora (planter, blomster) og fauna (alle slags dyr). Da Tawsi Melek steg ned til den fysiske verden, blev hans 7-farvet regnbue vist frem som en pragtfuld fugl med 7 farver, nemlig påfuglen. Han fløj rundt over hele verden for at velsigne alle dele af den, og landede til sidst på det område vi i dag kender som Lalish, Ezidiernes helligste del på jorden, lokaliseret i Nordirak. Fra dette sted var Tawsi Melek i stand til at skabe ro på jorden, samtidigt med at han dækkede den med sine påfugle-farver.

Med jorden i en nu mere fredsommelig fase i skabelsen, forsatte de mægtige engle med at lave deres næste skabelse, Adam. Det første menneske blev skabt af alle 7 mægtige engle, som hver skænkede ham en fysisk sans til at erfare livet. En gav ham et øre, en anden gav ham en næse, en tredje gav ham en mund, osv. Men det første menneske var en livløs masse uden en sjæl, så Tawsi Melek overførte livsånden i ham. Da Adam rejste sig op, vendte Tawsi Melek ham mod solen og informerede ham om at der var noget meget større end ham og at han ved at bede dagligt til solen som en form for den øverste Gud ville blive mindet om denne sandhed. Tawsi Melek mundtliggjorde bønnerne som Adam og hans efterkommere i hele verden skulle gentage under deres tilbedelse.
Tawsi Melek informerede dernæst Adam om at hvis han og hans efterkommere forblev urokkelige i retfærdighed ville de på et tidspunkt se og kende den øverste Gud personligt.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer