Kurdistans Demokratiske Parti – Iran og dens ungdomsafdeling, LAWAN holdt i weekenden et møde i København, hvor LAWAN fik 14 nye medlemmer. Her følger dagbog fra turen, skrevet af Hejar Dashti, som er formand for LAWAN.
Søndag den 23. oktober blev jeg ringet op af PDKI’s formand i Danmark Slêman Kalashi, for at blive informeret om en tur til København og omegn.
I løbet af den uge fik jeg travlt med at klargøre de relevante papirer, som omhandler LAWAN’s organisatoriske arbejde. LAWAN er PDKIs ungdomsafdeling. Udover papirarbejde skulle jeg også gøre mig klar til at fortælle om LAWAN og vores organisatoriske arbejde i Danmark for de fremmødte.
Turen startede fredag den 28. oktober i en bil med 5 passagerer og hyggelige samtaleemner hele vejen til København. I København skulle vi overnatte hos formanden for PDKI’s afdeling i Sjælland, og gøre os klar til vores møde, som skulle afholdes dagen efter kl. 11 i Valby Kulturcenter. Efter aftensmad besøgte vi en tidligere PDKI peshmerga. I selskab med ham og de andre bød aftenen på mange interessante emner og hyggelige, nogle gange harmoniske samtaler.
Lørdag den 29. skulle vi holde et møde for PDKI og LAWAN medlemmer i Købehavn og omegn. Mødet startede med 1 minuts stilhed til minde for de døde mennesker i Wan, og alle Kurdistans martyrer. Først holdte Slêman Kalashi en tale om situationen i Mellemøsten generelt og Kurdistan i særdeleshed. Han fortsat sin tale ved at snakke om PDKI’s nuværende situation og medlemmernes opgaver. De øvrige bestyrelsesmedlemmer kom bl.a. ind på PDKI’s aktiviteter i København, og de forhold de kurdiske asylansøgere lever under, og den hjælp PDKI kan tilbyde.
Derefter holdt jeg, Hejar Dashti, et oplæg omkring LAWAN’s historie, aktiviteter og dens organisatoriske opdeling. I oplægget kom jeg ind på den opgave kurdisk ungdom i Danmark står overfor, og de fordele en aktiv deltagelse i foreningslivet kan have for de enkelte. Det bemærkelsesværdige ved mødet var, at et stort antal nye og potentielrige unge mennesker var mødt op. Med deres aktive deltagelse i mødet og forslag til fremtidige aktiviteter og organisatorisk/politisk linje blev mødet mere livlig. Mødet sluttede kl. 14.
Dagen efter, søndag den 30. oktober deltog PDKI bestyrelsen, og formand for LAWAN i et møde, som var arrangeret af asylansøger i et asylcenter nær København. Kurdere fra alle fire dele af Kurdistan var mødt op til mødet for at hører gæsterne. Mødet startede med et minuts stilhed til minde for de døde i det jordskælvsramte Wan og alle martyrerne i Kurdistan. Derefter bad Diyar Molayi, ordstyrer ved mødet, PDKI’s formand Slêman Kalashi om at overtage scenen for at holde en tale om kurdernes situation i alle dele af Kurdistan især kurdere i Syrien, og den kamp kurdere i Tyrkiet har kæmpet for at få de rettigheder, som de har opnået i dag.
I sin tale kom han ind på den opgave enhver kurder skal varetage for at tjene den kurdiske sag. Han sagde blandt andet, at det er vigtigt at være en stemme udadtil, og arbejde på at etablere en stærk kurdisk lobby i Danmark, men også i EU.
Efter ham overtog jeg scenen for at holde en tale om LAWAN, historien bag foreningen, dens aktiviteter og organisatorisk opdeling.
I anden del af mødet fik de fremmødte mulighed for at stille spørgsmål. Spørgsmålene blev besvaret af henholdsvis mig og Slêman Kalashi.
Efter mødet besøgte vi endnu en af PDKI’s tidligere peshmerga og kørte mod Storbæltsbroen, destination: Odense. I bilen sad jeg og tænkte over, hvor fantastisk turen har været, nu hvor jeg har mødt masse nye mennesker, og har skaffet foreningen hele 14 nye medlemmer! Det er dejligt at se de unge være så engagerede og interesserede. Jeg har stor tiltro til, at de vil starte en LAWAN afdeling i region Sjælland og derved være med til at sprede foreningens værdier blandt kurdere der.
PDKI blev dannet i provinsen Mehabad, iransk Kurdistan, 16. august 1945 og kæmper i dag for et føderalt Iran, hvor minoriteter, såsom kurderne, har selvstyre. Flere af partiets ledere er blevet likvideret i Europa, heriblandt Ghassemlou i Wien i 1989 og Sharafkandi i Berlin i 1992. Der menes at være cirka 1500-2000 iranske kurdere i Danmark.