“Vi vil ikke have en forfatning, der ikke nævner kurderne,” fastslår Emine Ayna fra BDP, der derfor opfordrer til boykot den 12. september.

Af Deniz Berxwedan Serinci

”Den kurder, der stemmer ja den 12. september, mister sin kurdiske identitet, sprog og rettigheder,” siger parlamentsmedlem for det prokurdiske parti BDP, Emina Ayna, der opfordrer vælgerne til at boykotte den tyrkiske folkeafstemning den 12. september.

Her skal vælgerne tage stilling til den tyrkiske regering AKPs ændringsforslag til den nuværende forfatning fra 1980. Ændringerne betyder blandt andet, at domstolene vil overgå til civilt styre og at de tidligere kupmagere fra 12. september 1980 kan retsforfølges.

BDP har på det sidste afholdt store demonstrationer i Ankara, Diyarbekir, Siirt og Agirî, hvor de har opfordret til boykot. Ifølge det prokurdiske parti er der tale om spin-reformer fra AKPs side og de henviser til, at kurdernes rettigheder ikke bliver nævnt i den nye forfatning.

“Hverken kurderne, alevierne eller arbejderne bliver nævnt i AKPs forfatning,” siger viceformand for BDP, Haydar Sayılı.

I Diyarbekir lader Cahide Akan fra “Initiativet for fredsmødre”, en sammenslutning af mødre, hvis sønner er døde under den væbnede konflikt mellem den tyrkiske hær og PKK, forstå, at man ligeledes vil boykotte afstemningen.

“Vi stemmer ikke ‘ja’, fordi forfatningen benægter vores identitet og vores folkevalgte. Vi vil heller ikke stemme ‘nej’, fordi vi ikke vil legitimere 12. september-kuppets forfatning.”

Lignende toner lyder fra BDPs lokalformand i Sur-byen, Mehmet Şah Tekke, der fortæller, at de vil boykotte forfatningen, fordi “den ikke nævner kurdernes rettigheder”.

Del på sociale medier

Kommentér via Facebook

kommentarer